Hyppää sisältöön

Tutkimus vahvistaa päätetyön yhteyden niska- ja hartiavaivoihin

Puolet laajaan tutkimukseen osallistuneista oli kokenut kipua, puutumista tai särkyä niskan ja hartioiden alueella viimeksi kuluneen vuoden aikana. Eniten niskaa ja hartioita rasittaa pitkäaikainen työskentely samassa asennossa.

Kuva: Mika Jyrävä / Yle

Päätetyö rasittaa toimihenkilöiden niskaa. Tampereen teknillisessä yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan päivittäin pöytätietokoneen äärellä työskentelevät kärsivät niska-hartiaseudun kivuista enemmän kuin harvemmin päätetyötä tekevät.

Tulos on tilastollisesti merkittävä, joten päätetyö saattaa olla syy koettuihin oireisiin.

Tutkimuksen tuloksia esiteltiin äskettäin International Journal of Occupational Safety and Ergonomics -lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Ennaltaehkäisy tärkeää

Vaikka työntekijä löytäisikin hyvän työasennon, se ei vielä riitä. Tampereen teknillisen yliopiston professorin Leena Korpisen mukaan säännölliset tauot ovat tärkeitä.

- Niskaa olisi verryteltävä dynaamisen liikunnan avulla, mikä virkistää verenkiertoa. Ja kaikkea ei ole pakko katsoa tietokoneen ruudulta, paperiltakin voi lukea.

Korpisen mukaan pitkäaikainen työskentely samassa asennossa rasittaa niskaa ja hartioita eniten.

- Olisikin erityisen tärkeää ehkäistä päivittäin tietokonetta käyttävien toimihenkilöiden niskojen ja hartioiden kuormittumista, Leena Korpinen sanoo.

Tutkimuksessa mukana tuhansia ihmisiä

Koko kyselyaineistossa ylempiä toimihenkilöitä oli 970 ja alempia toimihenkilöitä 1150.

Ylemmistä toimihenkilöistä päivittäin käytti pöytätietokonetta työssään 81,9 prosenttia ja alemmista 90,2 prosenttia.

Ylempien toimihenkilöiden ryhmässä 45,7 prosenttia ja alempien toimihenkilöiden ryhmässä 56,0 prosenttia oli kokenut kipua, puutumista tai särkyä niskan ja hartioiden alueella melko usein tai usein viimeksi kuluneen vuoden aikana.