Sadat ovat valmiit maksamaan sukunimensä vaihtamisesta

Itä-Suomessa maistraatteihin tulee keskimäärin yksi nimenmuutoshakemus päivässä. Sukunsa vanhaa nimeä havittelevan on todistettava juurensa.

nimenmuutokset
Puhelinluettelon sivu.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Sadat ihmiset ovat hankkineet itselleen uuden sukunimen tänä vuonna Itä-Suomessa. Maistraattiin on tullut yli 260 hakemusta nimenmuutoksesta. Se kattaa kaikki nimenmuutokset avioliittoa ja eron jälkeistä tyttönimeen palaamista lukuun ottamatta.

Aiempina vuosina hakemuksia on tullut itäsuomalaisten maistraattien alueella noin 350 vuodessa. Noin joka kolmanteen nimenmuutokseen haetaan lausunto nimilautakunnasta.

Luontoaiheiset uudisnimet yhä suosikki

Henkikirjoittaja Lea Iivonen sanoo, että viime aikoina monet ovat ottaneet uudelleen käyttöön suvussa olleita vanhoja, kansainvälisiä nimiä. Luontoon liittyvät uudisnimet ovat puolestaan pysyvä trendi.

Mikäli hakijalla on toiveissa suvun vanhaan nimeen palaaminen eikä nimeä löydy väestörekisterikeskuksesta, hakijan on itse toimitettava sukuselvitys maistraattiin.

- Isovanhempien vanhempien nimen ottaminen on kohtalaisen yleistä, mutta sitä vanhempiakin tulee muutama vuoteen, Iivonen kertoo.

Useimmiten vaaditaan maksullinen hakemus

Sukunimi muutetaan joko maistraattiin tehtävällä ilmoituksella tai maksullisella hakemuksella. Ilmoitus riittää esimerkiksi puolison nimenmuutoksessa tai tietyissä alaikäisen lapsen nimenmuutoksissa.

Useimmissa tapauksissa, kuten suvun vanhoissa tai itse keksityissä nimissä nimen voi muuttaa ainoastaan hakemuksella. Se maksaa 91 tai 166 euroa.