Hyppää sisältöön

QR-koodi on kännykkäkansan villitys

Villitys rantautui Suomeen noin vuosi sitten. Koodin yleistymistä hillitsee sen riippuvuus älypuhelimien omistajista.

Kuva: Yle

Näihin neliönmuotoisiin viivakoodeihin saattaa törmätä missä tahansa; rakennusten seinissä, vaatteissa tai sanomalehdissä. Kyseessä on QR-koodi. Lyhennys tulee sanoista ”Quick Response”.

Koodi kehitettiin 90-luvun puolella liukuhihnateollisuuden tuotannonseurannan parantamiseksi. Viime vuosina koodia on sovellettu myös palvelujen tarjoamiseksi mobiililaitteiden omistajille.

Koodin suosion taustalla on sen taloudellisuus.

- QR-koodi on kaksiulotteinen viivakoodi ja siihen mahtuu aika paljon tietoa verrattuna perinteiseen viivakoodiin. Tietyillä muutoksilla koodiin mahtuu parhaimmillaan useita tuhansia kirjainmerkkejä, Pekka Laakso TietoWebistä tiivistää.

QR-koodeja käytetään mobiililaitteissa käyntikorttien ja nettilinkkien avaamiseksi. Mobiililaitteella skannataan tai otetaan kuva viivakoodista, jonka jälkeen puhelin avaa koodista löytyvän linkin.

Käyttäjien hermot säästyvät, kun kännyköiden pienillä näppäimistöillä ei tarvitse tuhertaa pitkiä nettiosoitteita ylös. Riittää, kun ottaa kuvan QR-koodista ja laite hoitaa loput käyttäjän puolesta.

Koodien soveltamisessa taivas rajana

QR-koodeihin törmää esimerkiksi kaupoissa, katumainoksissa ja pääsylipuissa. Yksi esimerkeistä Mikkelissä on Event Production Finland Oy:n Kesäkatu-mainonta.

- Tätä voidaan käyttää hirveän monenlaisessa tapahtumatuotannossa ja lisäpalveluina asiakkaille. Tuotettavan sisällön puolella taivas on rajana. Koodi saattaa olla yksinkertainen keksintö, mutta sen sovellutusala on laaja, Mikko Romo Event Production Finland Oy:stä selittää.

Sovellutuksia löytyy mainonnan lisäksi myös julkisen palvelun puolelta.

- Hyvänä esimerkkinä QR-koodien käytöstä voisi mainita bussipysäkkien aikataulut, jotka voi tallentaa kännykkään pysäkiltä löytyvän koodin avulla, Pekka Laakso valaisee.

Koodien yleistymistä Suomessa on tähän saakka saattanut hillitä se, ettei kaikilta löydy puhelinta, jolla voisi skannata koodeja. Uudempien Android-, Iphone- ja Nokia-älypuhelinten omistajilla ei tämänlaista ongelmaa koidu, kunhan on asentanut ilmaisen koodien lukuohjelman puhelimeensa.

.
.