Kananmunahyllyt ovat vajaita syksyyn asti

Pahin pula kananmunista on helpottanut. Kanaloiden lopettamisaalto vaikuttaa kuitenkin valikoimaan vielä syksyllä.

Kotimaa
Kurikkaselän tilalla on 250 000 kananmunaa.
Mika Aro / Yle

Pula kananmunista on helpottanut, mutta munien saatavuudessa on jonkin verran vajetta syksyyn asti. Vaje näkyy kaupoissa niin, ettei kaikkia kananmunalajikkeita ole aina saatavilla.

Pahimmillaan kananmunapula oli pääsiäisenä, jolloin munat loppuivat kaupoista paikoin kokonaan.

Suomen Siipikarjaliitosta arvioidaan, että kananmunantuotanto jää tänä vuonna viidestä seitsemään prosenttia normaalia alhaisemmaksi. Samaan aikaan kulutus on kasvanut alkuvuonna noin kymmeneksen.

Kananmunapulan taustalla on vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi lainsäädäntö, jonka takia moni kanala lopetti toimintansa. Osa uusista kanaloista on vielä rakennusvaiheessa.

Liitto näkee munapulassa myös hyviä puolia

Siipikarjaliiton mukaan kananmunissa on Suomessa ollut perinteisesti ylituotantoa, joten tuotantomäärien putoaminen on tervehdyttänyt alaa.

Myös luomumunat ovat saaneet munapulan takia tilaa markkinoilla; liitossa uskotaan, että luomumunien tuotantomäärät nousevat tulevina vuosina Suomessa muiden Pohjoismaiden tasolle.

Luomukananmunien tuotanto Suomessa on nyt noin neljä prosenttia kananmunien kokonaistuotannosta, kun esimerkiksi Tanskassa vastaava luku on jo 20 prosenttia.