Harvinainen valkoinen hirvi havaittu Hämeessä

Eteläisen Hämeen alueella on tänä kesänä nähty harvinaisia valkoisia hirviä. Yle Hämeen toimittaja ikuisti hirvihavaintonsa jopa videolle hämärässä kesäyössä. Tutkijan mukaan valtaosa valkoisista hirvistä asustaakin juuri Etelä-Hämeen seudulla.

luonto
Valkoinen hirvi maastossa
Antero Junttila, Janakkala
Valkoinen hirvi Hyvinkään Nopossa heinäkuussa 2010.
Yle Hämeen toimittaja Timo Leponiemi sattui paikalle, kun valkoinen hirvi liikuskeli vähän ennen puoltayötä Kytäjällä. Video on kuvattu pokkarikameralla 13. kesäkuuta. Stillkuvassa on puolestaan Antero Junttilan kesällä 2010 kuvaama hirvi Hyvinkäältä. Ovatkohan yksi ja sama eläin?

Hämeenlinnan Rengossa Keski-Rengon Erän Markku Hietala on tehnyt useita havaintoja valkoisesta hirvestä, viimeksi viime viikon loppupuolella. Hirvi on liikkunut muun muassa päiväsaikaan peltoaukealla Lauttiankulmalla.

Hirvenmetsästyksen varapäällikkönä toimiva Hietala on seurannut valkoisen hirven liikkeitä seudulla aiemminkin. Hän kertoo, että ensimmäisen kerran valkoinen hirvi nähtiin seudulla kolmisen vuotta sitten.

- Viime vuonna havaitulla uroshirvellä oli 3+3-piikkiset sarvet ja tänä vuonna yhdet piikit enemmän.

- Lisäksi eräs mökkiläinen kertoi nähneensä äskettäin vain 20 metrin päästä sarviltaan 2+2-piikkisen uroshirven Rengosta Forssaan päin olevalla alueella. Kyseessä täytyisi siis olla eri yksilö, Hietala arvelee.

Kytäjän hirvi kolmas valkko?

Kesäkuun puolivälissä Yle Hämeen toimittaja Timo Leponiemi näki valkoisen uroshirven myös Uudenmaan puolella Hyvinkään Kytäjällä. Kytäjälläkin valkoinen hirvi on liikkunut jo ainakin parin vuoden ajan. Markku Hietala on varma, että kyseessä ei ole Rengon hirvi, joka on pysytellyt Rengossa jo pidempään.

Janakkalainen Antero Junttila pääsi puolestaan kuvanottoetäisyydelle valkoisesta hirvestä Hyvinkään Nopossa pari, kolme vuotta sitten. Kyseessä voisi olla jopa sama hirvi, joka nähtiin Kytäjällä kesäkuussa.

Sekä Rengossa että Hyvinkäällä metsästäjät ovat päättäneet rauhoittaa valkoisen hirven metsästykseltä.

- Rengon hirvi oli jo kertaalleen päästä hengestään törmäiltyään auton kanssa, kertoo Hietala.

Riistapäällikkö Jyri Rauhalan mukaan alueella liikkuu mahdollisesti yksi tai korkeintaan muutama valkoinen hirvi.

Valkoisia hirviä havaittu ennenkin

Havainnot eivät ole yllättäviä, sillä mediassa kerrottiin viime vuonnakin valkoisen hirven havaitsemisesta Rengon ja Hämeenlinnan vanhalla rajalla.

Lisäksi on kerrottu havainnoista muuallakin eteläisessä Suomessa. Esimerkiksi Mouhijärvellä tammikuun puolivälissä 2010, Mouhijärven metsästysseuran sihteeri Jari Sassi näki hirven laskentalennolla. Valkoisia hirviä on havaittu myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Useimmat alueen metsästysseurat rauhoittivat yhteisellä päätöksellä Hattulan seudulla liikkuneen valkoisen uroshirven jo jahtikaudella 2002. Riistanhoitopiirikin suositteli tuolloin kirjeessään riistanhoitoyhdistyksille ja edelleen luvansaajille, ettei kyseistä yksilöä ammuttaisi, vaan sen liikkeistä ilmoitettaisiin riistanhoitopiiriin.

Tutkija: Renko valkoisten hirvien seutua

Tutkija Tuire Nygrén RKTL:stä arvioi, että Suomessa saattaisi tätä nykyä olla 20-30 valkoista hirveä. Viime vuosina niitä on tavattu erityisesti Etelä-Hämeestä Varsinais-Suomen eteläosiin.

- Renko on valkoisten hirvien viime vuosien keskeisintä esiintymisaluetta, huomattava osa valkoisista hirvistä on havaittu Etelä-Hämeen alueella. Vuosittain Suomesta ei mahdottoman monta uutta havaintoa tule, metsästäjien hirvihavaintokorteilla 5-10 kirjausta, minkä lisäksi muutama yksittäinen puhelin- tai sähköposti-ilmoitus. Kaikkihan eivät koskaan havaintojaan ilmoita tai kirjaa, mutta kyllä tämä jotakin kertoo, sanoo Nygrén.

Suomalainen valkoinen hirvi on Nygrénin mukaan yleensä vaalea värimuunnos eikä pigmentitön albiino.

- Valtaosa näistä vaikuttaisi olevan geneettiseltä alkuperältään samoja, eli hallavanvalkoisia pienillä tummemmilla läiskillä. Mielestäni väri ei ole edes kovinkaan kaunis, toisin kuin Skandinavian albiinoiksi arvelluilla eläimillä, jotka ovat usein puhtaan valkoisia.

Nygrénin mukaan ei liene suurta pelkoa valkoisten yleistymisestä, vaikka valkkoja ei metsästettäisikään. Mutta kokonaan hän ei poissulje sitäkään mahdollisuutta.

- Jos eläinten liikkuminen on hirviaidoilla kovin rajattua ja uroksia kannassa kovin vähän, niin se lisää riskiä, mutta en vielä tekisi johtopäätöksiä kannan sisäsiittoisuudesta. Enemmän minua huolettaa hirvien voimaperäinen metsästys ja kannan vinoutuminen kovin naarasvoittoiseksi, joka automaatin lailla kasvattaa riskiä kannassa esiintyvän monimuotoisuuden vähittäisestä hupenemisesta, sanoo Nygrén.