Asunnonmetsästys alkoi - hakemusjono venyy joka päivä

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön TOASin asuntojono piteni viime vuodesta. Yksityisillä vuokra-asuntomarkkinoilla on puolestaan vuokrankorotuspaineita.

Yksiö
YLE / Jan Hynnä

TOASin asiakaspalvelupäällikkö Pia Ylimäki kertoo, että tällä hetkellä asuntojonossa on kaikkiaan yli 5 000 hakemusta. Hakemusten kokonaismäärä kasvaa koko ajan, kun tiedot opiskelijavalinnoista saavuttavat opiskelijat.

Yleensä sumaa saadaan purettua loka-marraskuun tienoilla.

Asukaspalvelupäällikkö Pia Ylimäki sanoo, että asuntohakemusmäärän kasvu oli havaittavissa jo hyvissä ajoin.

- Meillä on oikeastaan koko vuoden ollut noin parisen sataa hakemusta enemmän kuin vuosi sitten. Toisaalta meillä on nyt vain yksi uusi kohde valmistunut keväällä. Tähän syksyyn ei oikeastaan uusia kohteita tule ollenkaan ja vielä muutama kohde on peruskorjauksessa. Hakemuksia on vähän enemmän, ja toisaalta asuntopaikkoja vähemmän tarjolla, siitä tämä varmasti johtuu.

Vapaita soluhuoneita TOASilla oli tarjolla heinäkuun alkupuolella noin 250. Yksiöitä oli vapaana nelisenkymmentä, kuten myös perheasuntoja. Kansainvälisille opiskelijoille on tänä vuonna varattu noin 700 asuntopaikkaa.

Yksiö mieluummin kuin solu

Yhä useampi opiskelija haluaa nykyään asua yksin, niinpä soluasumisen suosio on laskenut.

- Solu otetaan varmasti siitä syystä, että se on helpointa saada, mutta samalla tosi moni hakija jättää soluhakemuksen rinnalla heti yksiöhaun. Eli ihan selvästi opintojen edetessä halutaan omaan asuntoon, Pia Ylimäki pohtii.

Ylimäki kuitenkin kannustaa soluhuoneen vuokraamiseen.

- Solu on ihan hyvä vaihtoehto asua. Siellä uusi opiskelija saa ikään kuin uuden kaverin heti - ei tarvitse olla heti yksin uudessa kaupungissa. Soluasuminen on myös edullinen asumisvaihtoehto, ja TOASilta soluja kyllä löytyy.

Ihan selvästi opintojen edetessä halutaan omaan asuntoon.

Pia Ylimäki

Yksityiset vuokraajat nostavat hintoja?

Moni opiskelija kääntyy tuttuun tapaan yksityisten vuokra-asuntomarkkinoiden puoleen. Muun muassa Opiskelijan Tampere -yhdistys välittää opiskelijoille asuntoja ilman välityspalkkiota. Asuntosihteeri Elli Kankaanpää sanoo, että heinäkuun toisella viikolla opiskelijoilta tuli asuntokyselyjä satakunta päivässä.

Jotain on vuokramarkkinoilla myös muuttunut viime vuodesta.

- Viime vuoteen verrattuna tuntuvat hinnat nousseen. Yksiöstä joutuu nyt maksamaan suunnilleen 500 euroa, Kankaanpää sanoo.

Viime vuonna Opiskelijan Tampere -yhdistyksen välityksellä vuokrattujen yksiöiden hinnat liikkuivat 450 euron tienoilla.