Supermokkula vilahti kuviin Oulussa

Halpoja nettiyhteyksiä ulkomailla liikkuville tarjoava langaton mokkula julkistetaan alkusyksystä. Satojen eurojen yllätyslaskujen sijaan se lupaa nettisurffailua kiintein kotimaisin hinnoin.

tekniikka
Oululainen innovaatio on taskukokoinen, langaton w-lan -tukiasema - vain hieman valkoista Lumia-puhelinta kookkaampi. Ulkomailla sen avulla voi selailla nettiä kotimaisin hinnoin.
Yle

Useimmat liikematkailijat ja turistit välttävät netin käyttöä älypuhelimella tai mokkulalla. Laskut datasiirrosta ovat järkyttäneet monia kotiinpaluun jälkeen. Euroopassa nettisurffaajat voivat ylittää maan rajat myös huomaamattaan.

- Jos käyttää matkapuhelimen verkkovierailua ulkomailla esimerkiksi 500 megatavun verran, EU-reguloitu hinta on 350 euroa päivässä. Me pyrimme aivan erilaiseen hintatasoon, kertoo toimitusjohtaja Tommi Uhari Uros Oy:stä.

Ihmiset pääsevät tällä edullisesti nettiin ulkomailla.

Tommi Uhari

Oululaisyrityksen mukaan sen kiinteähintainen, rajattomaan datasiirtoon kykenevä ratkaisu 'Goodspeed' on ainutlaatuinen maailmassa.

Muistuttaa kännykkää

Langaton mokkula on ulkoisesti matkapuhelimen oloinen. Taskuun sujahtavassa wlan-tukiasemassa on vahvat akut, joiden turvin se luo langattoman nettiyhteyden ulkomailla tarjolla olevaan verkkoon edullisin hinnoin.

Tommi Uhari pyöräyttää laitteen nopeasti takaisin povitaskuun, Lumia-puhelimensa vierelle.

- Teknologia kehittyy niin nopeasti, että haluamme tuotteen markkinoille, ennen kuin paljastamme, miten ratkaisu toimii.

Palvelu on testattu jo kymmenessä Euroopan maassa, ja alue kaksinkertaistuu vuoden loppuun mennessä. Globaaliin käyttöön suunniteltu mokkula valmistetaan "jossakin lähialueella" Suomessa.

- Elektroniikkateollisuuden verkosto on täällä hyvin toimiva, mikä on tärkeää aloitusvaiheessa.

Ex-nokialaisia kehitystyössä

Kesällä 2011 perustettu kasvuyritys työllistää jo viitisenkymmentä henkeä kehityksessä ja alihankinnassa.

Goodspeed-innovaation taustalla on muiden muassa ex-nokialaisia Oulusta. Tärkeimmät toimijat, diplomi-insinöörit Jyrki Hallikainen ja Tommi Uhari ovat satsanneet hankkeeseen tuntuvasti myös omaa pääomaa. Uhari kiittelee työ- ja elinkeinoministeriön merkittävää tukea miljoonien eurojen kehityshankkeelle.

- Täsmällisiä lukuja kehityspanoksista emme ole halunneet julkistaa. Meillä on kymmeniä ihmisiä töissä, siitä voi jotain päätellä. Oulun alueella on ollut saatavissa maailmanluokan osaamista, Tommi Uhari toteaa.