Helsinki on uusi Berliini

Helsingin uusi aktiivinen kaupunkikulttuuri on luonut kaupunkiin paljon uusia tapahtumia. Helsinkiläisten oma aktiivisuus on tuonut jokamiehenoikeudet kaupunkimiljööseen.

kulttuuri
Nuori sinipaitainen mies tulee ulos Made in Kallio -liikkeestä. Lasiovessa näkyy heijastus vastapäisestä talosta.
Yle

Helsinkiin on muutaman viime vuoden aikana syntynyt erittäin vireää kaupunkikulttuuria. Kaupunkilaiset ovat alkaneet itse järjestää tapahtumia muun muassa verkostoitumalla sosiaalisessa mediassa. Myös valtio on valmis tukemaan aktiivista kaupunkikulttuuria.

Ravintolapäivä, katukirpputorit, We Love Helsinki -tapahtumat ja Block Party -katujuhlat ovat muutamia esimerkkejä Helsingin uudesta aktiivisesta kaupunkikulttuurista. Sen kehittäminen on lähtenyt kaupunkilaisista itsestään ja luonut Kallio-liikkeen kaltaisia yhteisöjä.

Block party -juhlia perustamassa ollut kaupunkiaktiivi Mia Lehti sanoo, että apuna on ollut sosiaalinen media.

- Helsingissä kukoistaa nyt tällainen yhteisöllisyys ja avoimuus. Ja se on todella hieno asia. Jos sulla on joku idea, niin Facebookin kautta saa samanhenkisiä ihmisiä nopeasti yhteen. Se on ainakin helpottanut tätä tosi paljon.

Kaupunginosaliike toimii ilman pomoja

Vaikka Helsingissä on tiukat säännöt, niin meillä on myös tietynlainen luottamuksen kulttuuri. Täällä on hyvä pohja lähteä toteuttamaan näitä asioita.

Hella Hernberg

Sosiaalisen median kautta on syntynyt uusia yhteisöjä kuten Kallio-liike. Kaupunkiaktiivi Jon Sundellin mukaan uudet yhteisöt osoittavat, että perinteiset tavat järjestäytyä ovat historiaa.

- Tällaisissa itseorganisoituvissa yhteisöissä ei ole pomoja. Mä en haluu, että on pomoja ja mä en halua olla kenenkään pomo. Mä haluan, että me tehdään yhdessä, mitä me halutaan ja nautitaan siitä.

- Olen ihan varma, että Kallio-liike on kymmenen vuoden päästä olemassa juuri sen vuoksi, että niitä strategioita tai vuoden mittaisia hallituspestejä tai muuta byrokraattista ei ole olemassa, Mia Lehti lisää.

Julkiset tilat kaupunkilaisten haltuun

Parin viime vuoden aikana virinneestä uudesta kaupunkikulttuurista on koottu myös kirja Helsinki Beyond Dreams. Arkkitehti-kirjailija Hella Hernbergin mukaan kyseessä on nuorten aikuisten sukupolven halu irrottautua perinteisestä oravanpyörä-ajattelusta ja luoda jotain hyvää omaan ympäristöön.

- Kaupunkilaiset ikään kuin ottavat jokamiehenoikeudet haltuun kaupungissa ja oppivat käyttämään julkisia tiloja ja ottamaan vastuuta niistä uudella tavalla.

Hernberg sanoo, että suomalaista byrokratiaa on parjattu kankeudesta esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen liittyen. Hän kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi Itä-Euroopan maissa virkamiesten kanssa asiointi ja byrokratia on vielä haasteellisempaa.

- Vaikka meillä on tiukat säännöt, niin meillä on myös tietynlainen luottamuksen kulttuuri. Täällä on aika hyvä pohja lähteä toteuttamaan näitä asioita.

Hernbergin mielestä Helsingin kaupunki on huomannut virinneen kaupunkikulttuurin, ja sen merkitys ymmärretään ainakin kaupungin johdossa.

Tapahtumista pysyvämpään

Ne jyvät, joita täällä nyt kylvetään, kasvattavat sellaista satoa, että niistä voi olla ylpeä vuosikymmeniä jos ei satoja vuosia.

Jon Sundell

Helsinkiläinen kaupunkikulttuuri on tähän mennessä näkynyt lähinnä lukuisina tapahtumina keskustan alueella. Nyt on puhuttu siitä, kuinka tämä aktiiviisuus saataisiin siirrettyä kantakaupungin ulkopuolelle.

Tarkoituksena on saada aikaan myös jotain pysyvämpää. Tällaisesta esimerkki on viime viikolla avattu Made in Kallio -kulttuuritehdas, jossa pienyrittäjät yhdistävät voimansa saman katon alla. Valtio on valmis tukemaan kaupunkikulttuurin kehittämistä, sanoo kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

- Siihen alkusysäykseen tarvitaan tukea kulttuurirahoista, että saa sen käyntiin. Mutta sen jälkeen pitää toimia omillaan. Mutta siihen alkupanokseen voi olla, että voidaan löytää tukea ministeriön varoista.

Helsinki on erilainen

Designpääkaupunkivuosi on nostanut pääkaupunkiamme esiin ulkomaisessa mediassa paljon, mutta Helsingin vireys on huomattu muutoinkin. Lukuisissa lehdissä ja verkkojulkaisuissa on esimerkiksi mainintoja helsinkiläisistä tapahtumista tuoreina vaihtoehtoina keskieurooppalaisille tapahtumille.

Berliini tunnetaan aktiivisesta kaupunkikulttuuristaan ja Helsinki on nousemassa samaan kastiin. Helsingin eduksi katsotaan sopivan kompakti koko ja erilaisuus. Helsinkiläisen kulttuuriministeri Arhinmäen mielestä vahvuuksia ovat myös monipuolisuus ja hauskuus.

- Kaikkea yllättävää tapahtuu. Jos ajattelee kesäviikonloppua Helsingissä, niin täällä on paljon sellaisia pieniä tapahtumia, joista harva tietää, mutta jotka ovat tosi hauskoja. Ne ovat niitä kaikkein kiinnostavimpia.

Kaupunkiaktiivi Jon Sundell näkee nyt virinneessä uudessa kaupunkikulttuurissa pitkän tähtäimen hyötyjä.

- Ne jyvät joita täällä nyt kylvetään, kasvattavat sellaista satoa, että niistä voi olla ylpeä vuosikymmeniä jos ei satoja vuosia. Täällä on ihan spessu meininki.