Lapin nuorisotyöttömyys kasvussa

Alle 25-vuotiaista työttömänä oli Lapissa toukokuun lopussa 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yritysten huonontunut taloudellinen tilanne näkyy ensimmäisenä nuorisotyöttömyyden kasvuna.

Kotimaa
Yhä useammat nuoret aikuiset joutuvat turvautumaan Oulussa ruoka-apuun selvitäkseen arjessa. Oulussa muun muassa Yhteistyötä työttömät ry jakaa vähävaraisille ruoka-kasseja viikoittain.
Yle / Kimmo Hiltunen

Nuorten työttömyys on lisääntynyt Lapissa. Alle 25-vuotiaista työttömänä oli Lapissa toukokuun lopussa 1 500, mikä on runsas 150 henkeä eli 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Heikoimmassa tilanteessa Lapissa ovat Kolari ja Rovaniemi. Kolarissa työttömänä on 43 nuorta, joka on 16 prosenttia kunnan nuorista ja Rovaniemellä 646 nuorta.

-Yritykset eivät huonossa taloudellisessa tilanteessa helposti palkkaa uusia työntekijöitä, varsinkaan nuoria. Meillä ei ole pohjoisemmassa Lapissa myöskään suuria teollisuuslaitoksia, jotka palkkaisivat nuoria kesätöihin. Kesä on muutenkin pahaa nuorisotyöttömyysaikaa ja tänä vuonna tämä korostui jo toukokuussa, kun monet koulut loppuivat aikaisemmin kuin ennen, Lapin ELY- keskuksen projektipäällikkö Marja Perälä pohtii kasvun syitä.

Tänä vuonna on Perälän mukaan keskusteltu paljon ammattipiireissä siitä, vastaako Suomen koulutusjärjestelmä työelämän vaateita. Työnantajat näkevät, että koulutus kyllä antaa valmiuksia työelämään, mutta ei vaadittavia taitoja.

-Meillä puuttuu joku palikka työelämän ja koulutuksen väliltä, niin että ne natsaisivat yhteen. Kun nuorten yhteiskuntatakuuta aletaan toteuttaa tämä pitäisi ottaa ehdottomasti huomioon. Koulutusta pitäisi antaa enemmän itse työpaikoilla oppilaitosten toimesta. Yrittäjän aika menee yrityksen ydintoiminnoissa, tulosta tehtäessä, Marja Perälä sanoo.