Vientiverokauppa vie tilaa perinteiseltä tax free-kaupalta

Turisti saa enemmän arvonlisäverosta takaisin ottamalla verorahat itselleen vasta seuraavalla matkalla.

arvonlisävero
Venäläisiä ostosmatkailijoita Lappeenrannassa.
Tommi Parkkinen/Yle

Ulkomaisten turistien arvonlisäverottomassa kaupassa sijaa ottaa yhä enemmän niin sanottu vientiverokauppa tai invoice-kauppa.

Vientiverokaupassa turistit eivät saa arvonlisäveroa takaisin, kuten tavallisesti, tullirajalla poistuessaan maasta ostamiensa tavaroiden kanssa. Arvonlisävero palautetaan vasta seuraavalla turistikäynnillä tavaran myyneessä kaupassa tullirajalla leimattua ostokuittia vastaan.

Vientiverokaupassa turisti saa enemmän verosta takaisin, koska järjestelmässä ei ole veroja palauttavaa, oman osuutensa ottavaa, kolmatta osapuolta mukana. Suomessa arvonlisäveroja palauttaa rajalla Global Blue- yhtiö.

Expertillä kovaa kasvua

Ainakin Expert- kodinkoneketjulla vientiverokauppa on noussut huomattavasti.

- Arvonlisäverottomasta kaupastamme jo noin 40 prosenttia on invoice-kauppaa, kun pari-kolme vuotta sitten perinteisen tax free-kaupan osuus oli vielä noin 90 prosenttia, Expert-kodinkoneliikkeen toimitusjohtaja Mika Aro sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että Expert on samaan aikaan myös avannut liikkeet itärajalle Lappeenrantaan ja Joensuuhun, joka on varmasti lisännyt vientiverokaupan osuutta yhtiön myynnissä. Vientiverokauppa on keskittynyt juuri itärajan tuntumaan.

Aro arvioi, että vientiverokaupan noususta noin puolet olisi seurausta yhtiön uusien itärajan kauppojen avaamisesta ja puolet vientiverokaupan yleistä nousua.

Myös toisessa suuressa kodinkoneketjussa Gigantissa vahvistetaan vientiverokaupan nousseen viime vuosina. Yrityksen Lappeenrannan myymälän johtajan Jouni Pekkanen sanoo sen vieneen tilaa perinteiseltä tax free- kaupalta viime vuosina erityisesti isoissa ostoksissa.

Myös tullissa havaittu nousu

Nuijamaan tullin varapäällikön Kimmo Lakkan mukaan vientiverokauppa lähti erityiseen nousuun pari vuotta sitten Venäjä-Valko-Venäjä-Kazakstan -tulliliiton tultua voimaan. Tuolloin Venäjä joutui lieventämään maahantuontisäädöksiä niin, että yksityishenkilöt saavat tuoda painoltaan ja arvoltaan enemmän tavaraa maahan turistimatkoiltaan.