1. yle.fi
  2. Uutiset

Urpilainen: Suomi ei tue Espanjan pankkeja ilman vakuuksia

Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä, että Suomi osallistuu espanjalaisten pankkien tukemiseen vain, mikäli vakuuksista saadaan sovittua.

talous

Valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan vakuusneuvottelut ovat käynnissä ja ne on määrä saada valmiiksi lähiviikkoina, jotta Suomi voisi osaltaan hyväksyä Espanjan lainaohjelman vielä heinäkuun aikana.

- Jotta Suomi pystyisi olemaan mukana lainaohjelmassa, tarvitsemme vakuudet. Suomen ja myöskin eduskunnan myöntämä linja on, että mikäli väliaikaista mekanismia käytetään, niin silloin Suomi tarvitsee vakuudet, Urpilainen painottaa.

- Vakuusneuvottelut ovat nyt käynnissä. Olen tänään tavannut Espanjan kollegani ja nyt me yritämme tietenkin kaikkemme, että saisimme vakuussopimuksen ja neuvottelutuloksen aikaiseksi niin että Suomi voisi heinäkuun aikana olla Espanjan lainaohjelman hyväksymässä.

Urpilaisen mukaan laina espanjalaisten pankkien tukemiseen myönnetään ainakin aluksi väliaikaisen vakausmekanismin kautta.

Espanjan tuen kokonaismäärästä ei ole vielä muuta tietoa kuin se että euromaat ovat varautuneet enintään sadan miljardin euron tukeen. Heinäkuun lopussa ollaan valmiita antamaan tästä jo 30 miljardin euron siivu.

Urpilainen kuvaa aikataulua haastavaksi. Kreikan kanssa vakuuksista jouduttiin vääntämään kuukausitolkulla. Vaikka vakuudet Espanjasta nyt löytyisivät, on paketti käsiteltävä vielä kotimaassa. Urpilainen ei vielä osaa ennakoida joutuuko eduskunta kokoontumaan vielä kesän aikana.

- Kaikki riippuu nyt siitä, mitä vakuusneuvotteluissa tapahtuu. Painamme kuin muuli eteenpäin vakuusneuvotteluissa ja pyrimme saamaan tuloksen mahdollisimman nopeasti, Urpilainen toteaa.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma viestitti Yle Uutisille avustajansa välityksellä, että eduskunta voi kokoontua nopeasti, jos on tarvetta.

Euroalueen valtiovarainministerit pääsivät yhteisymmärrykseen Espanjan tukipaketin ehdoista tiistain vastaisena yönä Brysselissä. Neuvottelijoiden mukaan euromaat ovat valmiit luovuttamaan 30 miljardia euroa Espanjan heikkojen pankkien tukemiseen heinäkuun loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi