Lainsäätäjät hiillostavat valvojia korkoskandaalista

Katseet kääntyivät kohti pankkivalvojia sen jälkeen, kun brittiläinen Barclays-pankki määrättiin maksamaan satojen miljoonien eurojen korvaukset libor-koron keinotekoisesta ohjailusta.

talous

Yhdysvaltain ja Britannian lainsäätäjät ovat alkaneet tutkia rahoitusmarkkinoiden valvojien toimintaa kansainvälistä pankkimaailmaa ravistelleessa korkoskandaalissa.

Yhdysvalloissa vaikutusvaltainen senaatin pankkivaliokunta ilmoitti tiistaina, että se aikoo hiillostaa asiasta lähipäivinä valtiovarainministeri Timothy Geithneria ja keskuspankin johtajaa Ben Bernankea.

Etenkin Bernaken uskotaan joutuvan tukalaan paikkaan, sillä keskuspankin tehtävänä on valvoa useita pankkeja, jotka säätävät pankkien välisen libor-viitekoron tason.

Myös Lontoossa poliitikot pyrkivät selvittämään, sallivatko valvojat pankkien raportoida vääriä tietoja libor-korosta ennen vuoden 2008 rahoituskriisiä ja sen jälkeen.

- Olen huolissani lisääntyvistä väitteistä, jotka koskevat mahdollista laajamittaista liborin ja muiden samankaltaisten korkojen manipulointia joissakin rahoitusyrityksissä, sanoi senaatin pankkivaliokunnan puheenjohtaja Tim Johnson The New York Times -lehdelle.

Valiokunta pyrkii selvittämään huomattiinko keskuspankissa laiton toiminta ja tekikö se tarpeeksi sen lopettamiseksi.

Lähteet: AFP