Viestintävirasto huomautti tv-kanavia liiallisista mainoksista

MTV3, Nelonen ja TV5 rikkovat viraston mukaan mainosten enimmäismäärää säätelevää lakia. MTV3 ja Nelonen valittivat saamistaan huomautuksista hallinto-oikeuteen.

Kotimaa

Viestintävirasto on huomauttanut kolmea televisiokanavaa liiallisesta mainosten määrästä. Huomautuksen mainosten enimmäismäärästä säädetyn lain rikkomisesta ovat saaneet MTV3, Nelonen ja TV5. Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

MTV3 ja Nelonen ovat valittaneet saamistaan huomautuksista hallinto-oikeuteen, joten Viestintävirasto ei ole kertonut jo keväällä antamistaan huomautuksista julkisuuteen asian keskeneräisyyden vuoksi.

Mainoksia saisi lain mukaan esittää televisiossa enintään 12 minuuttia tunnissa. Viestintäviraston teettämän selvityksen perusteella sekä MTV3 että TV5 lähettävät liikaa mainoksia noin yhdeksällä mainoskatkolla kymmenestä ja Nelonen noin seitsemällä mainoskatkolla kymmenestä. Lisäksi Nelonen ja TV5 ovat katkoneet elokuvia liian monella mainoskatkolla.

Kanavat ovat myöntäneet osan ylityksistä, mutta osa johtuu niiden mukaan Viestintäviraston laskutavasta. Virasto laskee mainosajaksi myös mainosten väliset tauot eli niin sanotut mustat sekunnit sekä sponsoreiden logojen näkymisen tulevien ohjelmien esittelyn yhteydessä.

Viestintävirasto selvitti vain kolmen huomautuksia saaneen kanavan mainosajat. Muiden kanavien mainosmääriä ei tutkittu.

Viestintävirasto seuraa mainoksien osuutta kanavilla otantatyyppisesti, kertoo apulaisjohtaja Merja Saari viestintäviraston viestintäpalvelujen valvonnasta. Huomautuksen ja korjauskehotuksen lisäksi virasto voi tehostaa kehotustaan uhkasakolla, mikä ei Saaren mukaan kuitenkaan ole lainkaan tavallista.