1. yle.fi
  2. Uutiset

Pieni liksa ja palkan viipyminen askarruttaa kesäduunaria

Alkukesä on ollut niin viileä, että kuumista työoloista ei nyt oteta yhteyttä neuvontapuhelimeen. Kesäduunari-infopalveluun tulee kymmenkunta yhteydenottoa päivässä.

Kotimaan uutiset

Moni kesätyöläinen on tänäkin vuonna törmännyt ongelmiin työpaikallaan. Kiistat johtuvat useimmin palkasta tai työajasta. Palkansaajaliittojen tarjoamaan Kesäduunari-infopalveluun tulee noin kymmenen yhteydenottoa joka päivä.

- Palkat ja palkkasaatavat muodossa tai toisessa ovat ne kysytyimmät asiat, kertoo palkansaajien keskusjärjestöjen kesäduunineuvoja, juristi Joonas Tutti.

Palvelupuhelimeen soittaneita kiinnostaa, onko kesätyöntekijän palkka työehtosopimuksen mukaista. Myös palkatta paiskituista ylitöistä tai palkkauksen ja lisien eroista vakituisiin työntekijöihin nähden kysytään.

Viime aikoina nuoret kesätyöntekijät ovat joutuneet jopa hengen vaatineisiin turmiin. Kesäduunineuvoja kertoo, että puhelimeen tulee myös tiedusteluja siitä, mistä työstä voi kieltäytyä - voiko kieltäytyä esimerkiksi korjaamasta laitetta, josta ei tiedä oikeastaan mitään.

- Jos siihen esimerkiksi liittyy jokin vaaramomentti, niin voidaanko siitä työstä kieltäytyä ja minkälaisia työtehtäviä voidaan suorittaa.

Viileähkön alkukesän vuoksi lämpötaukoja koskevia kyselyitä on tullut edellisvuosia vähemmän.

Lue seuraavaksi