1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tallelokero ei voi jäädä avaamatta

Ihmiset säilyttävät yhä ahkerasti arvokkaita asioitaan pankkien tallelokeroissa. Vaikka avaimet olisivat kadoksissa, niin lokerolle pääsee silti. Tallelokero saattaa olla varattuna samalla henkilöllä jopa vuosikymmeniä.

Kuva: Anna Ronkainen / Yle

Pankkien tarjoama tallelokeropalvelu on edelleen suosittua ja paikoin voi joutua jopa jonottamaan itselleen sopivaa tallelokeroa. Pohjois-Savon Osuuspankin Varkauden konttorin sijoituspäällikkö Tuulikki Juvonen kertoo, että noin kolme viimeistä vuotta kysyntä on ollut tasaista.

- Muutama vuosi sitten oli varmaan jonkinlainen pelko ryöstelyistä, joten ihmiset halusivat tuoda tavaroitaan ja tärkeitä papereitaan turvaan. Silloin tallelokeroiden kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti, Juvonen muistelee.

Pohjois-Savon Osuuspankin päivittäispalveluista vastaavan johtajan Mervi Jääskeläisen mukaan tilanne vilkastuu vuodesta toiseen kesäaikaan.

- Varmaan siksi, että ihmiset matkustelevat, tulee remontteja tai muuta. Ihmiset haluavat kerätä näin tavaroita turvaan, Jääskeläinen pohtii.

Vaikka tallelokeroiden suosio on jatkunut tasaisena, on sen rinnalle kivunnut pankkien tarjoama asiakirjojen säilytyspalvelu.

Testamentti säilytetään usein tallelokerossa

Se, että mitä pankkien tallelokeroissa säilytetään, on asiakkaiden oma asia. Henkilökunnallakaan ei ole asiakkaiden käyttötavoista virallista tietoa, mutta tallelokeroissa oletetaan olevan esimerkiksi tärkeitä asiakirjoja, kuten testamentteja ja kauppakirjoja. Asiakirjoista yhä useammat säilyttävät testamenttia tallelokeroissa.

- Tallelokerossa kannattaa säilyttää itselle tärkeitä asiakirjoja ja asioita. Itselläni on kauppakirja, osakekirja ja testamentti. Jos minulla olisi kultaharkko tai olisin perinyt antiikkikorun, niin veisin ne tallelokeroon, Jääskeläinen listaa.

Jos avain menee asiakkaalta hukkaan, teemme tiettyjä toimenpiteitä, että saamme lokeron hänelle auki.

Jääskeläisen mukaan tallelokerossa ei kannata säilyttää edunvalvontavaltakirjaa, koska valtuutetun tulisi saada se käyttöönsä mahdollisimman helposti. Tavallisesti tallelokero vuokrataan pidemmäksi aikaa, vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi.

- Jos avain menee hukkaan, niin siitä syntyy kustannuksia asiakkaalle. Teemme tiettyjä toimenpiteitä, että saamme lokeron hänelle auki. Vaikka molemmat avaimet olisivat kadoksissa, niin lokerolle pääsee silti, Jääskeläinen korostaa.

Myöskään henkilön kuoltua tallelokero ei voi jäädä unholaan. Ihmisen menehdyttyä hänen varat ja velat katsotaan ja tallelokero on Jääskeläisen mukaan yksi kohde.

- Tallelokero merkitään asiakkuusilmoitukseen ja sitä kautta tieto kulkee omaisille.