1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Rami Saarikorpi kuvaa maailmaa täydellä ympyrällä

Joensuulainen valokuvauksen ammattilainen Rami Saarikorpi on erikoistunut valokuvaamaan kohteita täydeltä 360°:n pinnalta. Kuvauskohteita ovat olleet niin rocktapahtumat kuin luonnonilmiötkin. Tulevaisuudessa yhteistyö Googlen kanssa tuottanee kuvia suomalaisten yritysten tiloista.

tekniikka
Rami Saarikorpi
Rami Saarikorpi on kuvannut 360-asteisia kuvia niin kirkoissa kuin rocktapahtumissakin.Pekka Sivukari / Yle

Joensuulainen valokuvaaja Rami Saarikorpi on jo eurooppalaisessakin mittakaavassa merkittävä 360° - kuvauksen ammattilainen. Kymmenisen vuotta alan harrastusta on tehnyt oppilaasta jo opettajan. Hän opiskeli kuvausta yksityisopetuksena Prahassa Jeffrey Martinin opastuksella. Jeffrey puolestaan on perustanut maailman laajimman alaa esittelevän verkoston sivustoineen.

Nyt Saarikorpi on jo niin pitkällä, että voi kehitellä alan kuvausta yhdessä opettajansa kanssa.

360° - kuva näyttää kaiken

360° valokuvauksessa kuva ei ole tasopinta, vaan kuva, jota katsotaan kuvaruudulta ja esimerkiksi hiiren avulla säädetään katselukulmaa, joka on siis saumaton täyden 360°:een ympyrä vaaka- ja pystytasossa.

Tangon varaan asetettu kamera mahdollistaa vaikuttavan Little planet -efektin, jossa katsoja voi laskeutua ylhäältä alas maapinnan tasolle:

- Tässä valokuvauksen lajissa ihminen pääsee ikään kuin keskelle tilaa. Kun kuvassa painetaan hiiren oikealla näppäimellä, voidaan valita haluttuja eri näkökulmia suoraan kyseisessä tilanteessa, neuvoo Saarikorpi.

Mastokuvaus, jossa kamera nostetaan useita metrejä maapinnan yläpuolella, alkoi Saarikorven mukaan Suomessa pienen sattuman kautta:

- Sain Exelin tehtaalta lainaksi sotilaskäyttöön valmistetun antennimaston, johon rakensin kuvausalustan. Sen jälkeen yhteistyötä jatkettiin tehtaan ja Joensuun Ammattikorkeakoulun muovi-insinööriopiskelijoiden kanssa ja saatiin aikaiseksi valmis tuote.

Täyden ympyrän panoraamakuvaus ei edellytä erillistä mastoa, vaan kuvata voi lähes maatasostakin:

- Wienissä vierailin kameran kanssa katedraalissa ja koska siellä ei voinut pystyttää mitään mastoja, kuvasin ns. virtuaalisella kolmijalalla. Siinä kuvat otetaan lähes kuin normaalissa valokuvauksessakin, eli 16 kuvaa eri valotuksilla. ( http://www.360cities.net/image/cathedral-of-vienna-2#353.42,-20.19,70.0 (siirryt toiseen palveluun) )

Objektiivi ja kameran kenno oleellisia

360-kuvaus perustuu siihen, että kuvaustilanteessa otetaan samasta pisteestä useita kuvia. Kuvien määrä puolestaan riippuu digikameran kennon koosta ja käytetystä objektiivista:

- Minä aloittelin kahdeksan millimetrin polttovälin objektiivilla. Suosittuja ovat myös 10,5:n millimetrin objektiivit.

- Jos laitamme 8 mm:n Sigman objektiivin Canonin harrastajatasoiseen kameraan, jossa ei ole täyskennoa, niin tarvitaan seitsemän kuvaa täyteen ympyrään. Laajakennoisessa kalliimmassa kamerassa sama homma onnistuu vain kolmesta neljään kuvalla, selvittää Rami Saarikorpi.

Tässä valkokuvauksen lajissa ihminen pääsee ikään kuin keskelle tilaa

Rami Saarinen

Aiheesta ensimmäinen oppikirja

Koska alasta ei oltu julkaistu kattavia opaskirjoja, päättivät joensuulainen Rami Saarikorpi ja helsinkiläinen Kenneth Lehtinen julkaisivat talvella kattavan suomenkielisen noin 250 – sivuisen teoksen ”Näyttävä panoraamakuvaus”.
Rami Saarikorpi kertoo, että kaikki ammattilaiset eivät välttämättä olleet riemuissaan tapahtumasta:

- Harrastajat ovat ottaneet teoksen hyvin vastaan. Olen saanut palautetta, että kokematonkin kuvaaja on saanut tehdyksi 360°:een panoraamakuvia. Ammattilaiset sen sijaan ovat jopa kritisoineet sitä, että miksi pitäisi syödä omaa leipäänsä ja neuvoa muita.

- Asia ei mielestäni ole ihan näin. Ennen kuin saadaan aikaiseksi laadukasta ja myytävää kuvaa, niin siihen pitää kyllä opiskella vuosia. Kyse ei ole pelkästään linssitekniikasta, vaan pitää myös hallita ohjelmistot, muistuttaa Rami Saarikorpi.

Rami Saarikorpi on jo siinä määrin arvostettu alan ammattilainen, että hakukoneyhtiö Google on ottanut häneen yhteyttä. Tarkoituksena on täydentää Street view - näkymää siten, että esimerkiksi joidenkin yritysten sisätiloihin pääsee tutustumaan 360 asteen maailmassa.

Lue seuraavaksi