1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolumni: Nörtit pitää nujertaa

Johtajat eivät ole vallan kahvoissa, koska kaikki piuhat ovat nykyään IT- ja ATK-osaajien käsissä. Heikki Ahonen haluaa nousta vastavallankumoukseen nörttejä vastaan.

nörtit
Hessu nörtteilee Suunvuoroa varten
Yle Suvi Turunen

Nörtit hallitsevat maailmaa. Itse asiassa nörtit ovat kaapanneet vallan hiljaisella toiminnallaan kulissien takana. Johtajat ja päättäjät luulevat olevansa vallan kahvassa, mutta todellisuudessa maailman piuhoja pitävät käsissään tietokoneosaajat, yritysten ja valtioiden IT- ja ATK-osastojen pojat ja tytöt.

Tämän epäpyhän maailmanvallan lonkerot ulottuvat kaikkialle. Yön pimeinä hetkinä maailmanvaltiaiden alalaji valvoo ruutujensa ja näppäimistöjensä ääressä. Päivällä työssä käyvät lajitoverinsa ovat työpaikkojensa diktaattoreita, jotka määräävät, mitä ja millä työkaluilla kukakin saa tehdä töitään.

Siinä on johtajien ja pomojen turha vikistä. Nörtti tietää kaiken paremmin. Jos joku uskaltaa kyseenalaistaa tätä korkeampaa tahtoa, epäilijän eteen maalataan välittömästi musta tietokonevirusvaaran pilvi ja helvetillisten tietoturvariskien rikinkatkuinen kuvasto.

Älä nosta kättäsi nörttiä vastaan.

Moni on työssään törmännyt tietokoneosaston tukihenkilön ylimieliseen asenteeseen. Jos työn tekemiseen tarvitaan ohjelmaa tai toimintoa, joka saattaa jopa olla firmassa valmiina, mutta idea sotii tukihenkilön omaa asennetta vastaan, pyyntö lytätään välittömästi.

Tietokoneen asetuksien muuttaminen toimivimmaksi ei onnistu, koska ominaisuudet on määritelty yhtiön ohjeissa. Niissä, jotka nörtit ovat itse laatineet ja pakottaneet johtajat hyväksymään ainoina oikeina.

Sitä paitsi ohjelmistofirmat laskuttavat päättömiä summia ja toimittavat ohjelmistoja, joita kukaan muu ei pysty säätämän. Tarvittavasta avusta joutuu maksamaan hunajaisen laskun. Vallan lisäksi nörtit vievät myös rahat.

Nyt meidän tavallisten kuolevaisten on aika nousta nörttien maailmanvaltaa vastaan! Sosiaali- ja terveysministeriö on jo aloittanut taistelun tutkimalla mahdollisuutta periä takaisin kahdelle ohjelmistoyhtiölle maksettuja miljoonatukia.

Lopetetaan tietokoneiden käyttö ja katkaistaan nettipiuhat. Puhdistetaan maapallo datasaasteesta. Katsotaan, miten nörttien suupielet menevät.

Lue seuraavaksi