Eläin pulassa – palokunta paikalle

Eläintenpelastustehtävät työllistävät palokuntia. Usein syynä on se, ettei eläimiä osata käsitellä. Esimerkiksi hevosta saatetaan pitää perheenjäsenenä, jonka kanssa halutaan kokea asioita yhdessä.

eläimet
VPK:n eläintenpelastusyksikkö.
Nickby-Kyrkobyn vapaapalokunnalla on erillinen eläinpelastusyksikkö.

Maaseudulla isot eläimet ovat tuotantoeläimiä ja osa päivittäistä elämää. Sen sijaan hevonen on nykyään harraste-eläin eikä vanhan ajan hevosmiestaitoja enää ole.

– Hevosesta on tullut enemmän perheenjäsen ja ystävä. Sen kanssa halutaan mennä erilaisiin paikkoihin ja kokea asioita, kertoo Matti Hyhkö Nickby-Kyrkobyn vapaapalokunnasta Sipoosta.

Jos maastotuntemus on puutteellista, voi ison eläimen kanssa joutua helposti ongelmiin, muistuttaa Matti Hyhkö. Esimerkiksi rospuuttoaikaan voi tulla yllättäviä tilanteita.

– Kun maasto yllättäen pehmenee, on hevonen jumissa suolla tai ojan penkassa. Ne ovat hyvin haasteellisia tilanteita. Omistajalle ne voivat olla myös tunteikkaita tilanteita.

Eläimille oma pelastusyksikkö

Nickby-Kyrkobyn vapaapalokunta on yksi neljästä uusmaalaisesta vapaapalokunnasta, joka on erikoistunut eläintenpelastustehtäviin. VPK:lla on peräkärryyn rakennettu erillinen eläintenpelastusyksikkö, josta löytyy muun muassa jättikokoiset paarit.

– Ne on aika järeät paarit, ambulanssin paareista mennään jo moninkertaiseksi. Paareissa on kahvat ja vetokoukut ja niitä kestää tuolla metsässä ja pellolla vedellä ilman että eläin vahingoittuu.

Paarien avulla eläin saadaan siirrettyä pois hankalastakin paikasta sen jälkeen kun eläinlääkäri on rauhoittanut eläimen. Eläinpelastusyksikössä on myös muun muassa hevosten nostamiseen tarkoitettu pukki, jolla voi nostaa 1 600 kilon kuorman.

– Se voidaan rakentaa maastoon onnettomuuspaikalle ja nostaa eläin pois hankalasta paikasta.

Kissa puussa

Kaupungeissa on monenlaisia eksoottisia eläimiä kuten liskoja, joita ei oteta mukaan mökkireissulle. Sen sijaan koirat ja kissat kulkevat mukana myös vapaa-ajalla. Perinteinen kissa puussa -ilmiö onkin Matti Hyhkön mukaan usein mökkipaikkakuntien ongelma.

Kissa saattaa säikähtää vaikkapa kettuja ja ampaista puuhun. Matti Hyhkö muistuttaa, että kissa tulee yleensä itse alas vuorokauden-parin sisällä.

– Yleensä kissa tulee itse alas puusta kun se tuntee olonsa turvalliseksi, eikä tartuteta siihen paniikkia puun alta.

Jos kissan oleskelu puussa venähtää useisiin vuorokausiin, kannattaa ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

– Kyllä ilman muuta kissa haetaan puusta, Hyhkö toteaa.

Matti Hyhkö antaa myös vinkin, jos eläimen kanssa joutuu pulmalliseen tilanteeseen. – Aina kun eläin on hädässä, rauhoita itsesi ja saat rauhoitettua koko tilanteen. Paniikki tarttuu tutusta ihmisestä eläimeen.