Isopyöräisillä kovempaa

Rullaluistimet kehittyvät ja teknistyvät. Rengaskoot ovat kasvaneet ja kenkäosat mataloituneet. Isommilla renkailla vauhti kasvaa, eivätkä tien epätasaisuudet tunnu niin paljon luistelijan jalkapohjissa.

rullaluistelu
Rullaluistimia kaupan seinällä
Rullaluistimien rengaskoot kasvavatEsa Pietarinen / Yle

Urheiluliikkeissä myydään nykyisin 84-, 90- ja 100 millisillä renkailla varustettuja rullaluistimia. Rengaskoot ovat kasvaneet ja muutoksia on tapahtunut myös kenkäosassa.

- 100 millisillä renkailla varustetut luistimet ovat jo matalammalla kengällä. Säätöjä ja kiristyksiä on merkkikohtaisesti. Nauha on edelleen paras, mutta nykyisin on kiristimet nilkkaan, että saadaan nilkka tukevaksi paketiksi, kuvailee Inter Sport Erä-Urheilun myyjä Marko Savinainen uusia luistinmalleja.

Isopyöräisillä luistimilla vauhti kasvaa ja luistelumatkat pitenevät

Marko Savinainen

- Isompien renkaiden etuna on se, että vauhti kasvaa, eivätkä tien epätasaisuudet tunnu niin paljon luistelijan jalkapohjissa. Pystytään luistelemaan pitempiä matkoja, jatkaa Savinainen.

Millaisia asioita pitäisi sitten ottaa huomioon uusia luistimia ostettaessa?

- Jalka sanoo mikä malli on paras kellekin. Sitten pitää miettiä millaista luistelua harrastaa. Jos luistellaan pitkää matkaa isopyöräinen luistin on paras. Jos haluaa vähän ketterämmät luistimet ottaa hieman pienempi renkaiset. Niillä on täällä kaupungissakin hyvä mennä, valaisee Marko Savinainen.

Hyvien rullaluistimien hinnat liikkuvat 150-500 euron välillä. Alennusmyynnit ovat nyt meneillään, joten laatua saa hieman halvemmalla.

- Kyllä se hinta kertoo tuotteen laadusta. On paremmat laakerit ja kengät. Isot merkit käyttävät laadukkaita laakereita, joiden luokitukse ovat 7 ja 9.

Aika moni luistelijaa viilettää rullaluistimilla ilman minkäänlaisia suojia. Alan liikkeessä toimiva ja itsekin rullaluistelua harrastava Marko Savinainen kuitenkin tähdentää suojien merkitystä.

- Kypärä on ehdoton varuste. Polvi ja kyynäsuojat kannattaa myös olla ja jos luistellaan ilman sauvoja rannesuojat ovat tärkeät. Sauvojen kanssa luistelessa hanskat on hyvä olla pehmentämässä sauvojen tärähdystä asvalttiin, sanoo Savinainen