Syömishäiriöt jopa lasten vaivana

Oksentamista, syömättömyyttä tai hallitsematonta ahmimista. Syömishäiriöt mielletään yleensä nuorten teinityttöjen sairauksiksi, mutta niitä esiintyy kuitenkin kaikissa ikäryhmissä jopa alle kymmenvuotiaissa. Kokkolan syömishäiriöklinikan toiminnanjohtaja Marjo Sandvik on huolissaan siitä, että hoitoon hakeudutaan liian myöhään.

Kotimaa
Koululaisia ruokalassa.
Pääskyvuoren koulun ruokala.YLE / Ari Welling

Kesä on Suomen suurimman yksityisen syömishäiriöklinikan kiireisintä aikaa. Kun kunnallinen psykiatrianosasto laittaa ovensa kiinni, yksityinen ottaa vastuun niin sanotuista kesäpotilaista. Potilaiden ikähaarukka on laaja, mutta Kokkolan klinikan toiminnanjohtaja on huomannut yhden huolestuttavan asian.

- Valitettavasti on niin, että kun meillä on alaikäraja 13 vuotta, niin hyvin usein tulee kyselyitä, että pääsisikö meidän tytär tai poika teidän vastaanotolle ja kyseessä on jopa alle 10-vuotias lapsi, Kokkolan syömishäiriöklinikan toiminnanjohtaja Marjo Sandvik sanoo.

Klinikka haluaakin vastata yhä nuorempien lasten vanhempien huoleen lapsiensa syömisestä. Ongelmat voivat olla syömiskäyttäytymisessä. Nirsoilua voi olla esimerkiksi tietyn koosteinen ruoka tai kieltäytyminen lämpimän ruoan syömisestä. Tällä hetkellä kehitystiimi suunnittelee palveluita, jotka on suunniteltu koko perheelle.

Anoreksiaa ja ylipainoisia

Laihuuden ja anoreksian lisäksi klinikalla hoidetaan myös ylipainosta kärsiviä potilaita. Klinikan tyypillisimmät potilaat ovatkin aliravitsemuksesta kärsivät teini tytöt, mutta myös lihavat keski-ikäiset.

- Toinen tyypillinen sairastavien ryhmä meillä on 35 - 45-vuotiaat naiset sekä miehet, joilla on syömisen hallinnan vaikeus. Se voi olla esimerkiksi ahmimishäiriö, Sandvik kertoo.

Hoitoon hakeudutaan liian myöhään

Hoito on jaettu neliasteikolla niin, että eniten hoitoa tarvitsevat ovat tasolla yksi ja vähiten hoitoa tarvitsevat tasolla neljä. Ihannetilanteessa hoitoon tuleva potilas olisi vasta tasolla kolme. Näin ei kuitenkaan aina ole.

- Olemme halunneet jakaa viestiä, että meille ohjattaisiin potilaita, jotka ovat tasolla kolme, mutta silti suurin osa on hoitoon tulevista on tasolla yksi, Sandvik sanoo.