Hyppää sisältöön

"Manserockilla on oltava myös tulevaisuus"

Tampereen kaupungin bändikämpät ovat pian kiven alla. Onkiniemen ja Pohjolankadun tiloista ollaan luopumassa, eikä kaupungilla ole tarjolla uusia bänditiloja. Sulkemissuunnitelmat ovat poikineet verkkoadressin, johon on kertynyt jo yli 2 400 nimeä.

Kuva: Timo Isomäki

Tampereen kaupungin suunnitelmat bändikämppien sulkemisista ovat herättäneet suuttumusta musiikkipiireissä. Tähän asti bändit ovat voineet harjoitella edullisesti mm. Sukkatehtaalla Onkiniemessä ja Pohjolankadulla Tammelassa.

Toimistoinsinööri Anne Karinen Tampereen kaupungin tilakeskuksesta kertoo, että Pohjolankatu 25:n kaava on vahvistettu, ja paikalle rakennetaan asuntoja. Kaupunki hakee tällä hetkellä kohteelle rakennuttajaa.

- Kaikki Pohjolankadulla olleet bändit ovat sopimusta tehdessään tienneet, että toiminta on tilapäistä. Tätä tilapäisyyttä on kestänyt noin 20 vuotta, ja joskus homma loppuu, Karinen sanoo.

Onkiniemen bändikämpistä osa on epävirallisia

- Onkiniemessä on muutamia virallisiksi bänditiloiksi vuokrattuja ja joitakin sellaisia, joissa todennäköisesti on bändejä harjoittelemassa, vaikka sopimuksessa ei puhuta mitään bänditilasta, Anne Karinen kertoo.

Onkiniemi on Luovien alojen keskuksen projekti, ja se tulee poistumaan kaupungin hallinnasta. Aikataulua ei vielä tiedetä.

- Se on aikanaan toimijan päätettävissä, millaista toimintaa ja minkähintaisia tiloja siellä on, Karinen sanoo.

Kaupungilla ei ole osoittaa soittokämppänsä menettäville korvaavia tiloja.

Verkkoadressi kerää tuhansia nimiä

Bänditiilojen lopettamista vastustava verkkoadressi on kerännyt alle viikossa yli 2400 nimeä. Adressin perustajan Jussi Lähteen mukaan kaupunki ei ole miettinyt asioita loppuun asti.

Ei manserock voi olla pelkästään muistoja

Jussi Lähde

- Varmasti olisi ollut hyvää aikaa miettiä korvaavia vaihtoehtoja, jos kaupungin organisaatiossa olisi tähän ajoissa ryhdytty.

Lähteen mukaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksikin muutama vuosi sitten hakeneen kaupungin olisi hoidettava harjoitustila-asia kuntoon.

- Meidän täytyy ajatella Tampereen merkitystä kotimaiselle musiikille. Ei kaupunki voi elää pelkästään Vuonna -85 -musikaalin ja siitä tehtävän elokuvan varassa. Ei manserock voi olla pelkästään muistoja, pitäähän sillä olla myös tulevaisuus, Jussi Lähde sanoo.