1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huumorintutkimuksen tila veti ilmeet vakaviksi

Mitä kaikkea voi sanoa vitsin varjolla ja missä menee hyvän maun raja, kun kyseessä on huumori. Muun muassa näitä asioita pohditaan huumorintutkimuksessa.

Kotimaan uutiset

Huumorin heikko asema tiedemaailmassa veti ilmeet vakaviksi kansainvälisessä huumorintutkimuksen kesäkoulussa Savonlinnassa viime viikolla.

- Huumoria ei opeteta yliopistoissa. On erittäin harvinaista, että huumorista kiinnostuneet löytävät itselleen ohjaajan, valittaa kesäkoulun perustaja, Zürichin yliopiston psykologian professori Willibald Ruch.

Jo kahdettatoista kertaa järjestetty kesäkoulu pidettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Professori Ruch uskoo vakaasti, että tutkimusta tarvitaan:

- Kaikkea psykologiaa voitaisiin opettaa huumorintutkimusta opettamalla. Tunteet, tietoisuus, kehitysvaiheet, fysiologiset näkökulmat, erot ihmisten välillä. Sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät merkitsevät – uskon todella, että huumori on aivan ihmisyyden ytimessä.

Huumorintutkijoiden kesäkoulussa käytiin läpi niin huumorin psykologisia, biologisia kuin yhteiskunnallisiakin ulottuvuuksia. Kaikilla näillä aloilla on edistytty viime vuosikymmeninä, mutta tieteellisen tutkimuksen valtavirtaan huumorintutkimus ei ole päässyt.

- Kesäkoulua tarvitaankin, kunnes jokaisessa yliopistossa on humorologian oppituoli. Ehdimme kuitenkin järjestää tapahtuman vielä monesti, ennen kuin se tapahtuu, Ruch vitsailee.

Poliittista vitsailua

Huumori ei ole vain hauskanpitoa, vaan viime vuosina Suomessa on keskusteltu useampaan kertaan siitä, mitä kaikkea vitsin varjolla saa sanoa. Itä-Suomen yliopiston perinteen tutkimuksen professori Seppo Knuuttila pitää tilannetta hedelmällisenä myös tutkimuksen kannalta.

- Tämä on kiinnostava tilanne. Nyt keskustellaan julkisesti yhä uudestaan ja uudestaan siitä, mikä on sopivaa ja missä raja menee. Kääntyykö vitsailu esimerkiksi vihapuheeksi tai yllyttämiseksi jotain ryhmää vastaan, mitkä ovat tietenkin erittäin vakavia kysymyksiä.

Varsinainen tieteellinen keskustelu vitsailusta tällaisilla aiheilla on kuitenkin jäänyt toistaiseksi vähiin myös meillä. Osasyy siihen voi olla sinällään humoristinen ristiriita vakavan tieteen ja hupaisan aiheen välillä. Professori Knuuttila on törmännyt tähän asenteeseen usein.

- Tutkija käyttää huomattavan osan elämästään tutkiakseen, mikä on hauskaa. Siis tutkiakseen asiaa, minkä kaikki muut tuntuvat tietävän jo luonnostaan, Knuuttila kertoo.

A-studio kertoo lisää huumoritutkijoiden kokouksesta, keskiviikkona 11.7. kello 21:05.

A-studio / Janne Zareff

Lue seuraavaksi