Väläyksiä historiasta kansalliskirjailijan synnyinsijoilla

Kansalliskirjailija Aleksis Kiveä juhlitaan tänä vuonna 60. kerran Nurmijärven Kivi-päivillä. Torstai-illan iltamat ovat lämmittelyä elokuussa näyttämölle palaaville Seitsemälle veljekselle.

kulttuuri
Täysi katsomo Kivi-juhlissa 50-luvulla
Täysi katsomo Kivi-juhlissa 50-luvullaKivi-juhlat.

Nurmijärven Kivi-juhlat järjestetään tänä vuonna 60. kerran. Kansalliskirjailija Aleksis Kiven nimeämällä Taaborinvuorella vietetään torstaina illalla Kivi-iltamia vastavalmistuneen katoksen alla.

Iltamien ohjelmassa on väläyksiä Kivi-juhlien historiasta. Luvassa on muun muassa musiikkia Aleksis Kiven runoihin, kohtauksia hänen näytelmistään ja tanssia.

Varsinainen Kivi-juhla alkaa elokuussa, kun Kai Lehtisen ohjaama _Seitsemän veljestä _-näytelmä palaa Taaborinvuorelle. Viime vuonna esitetyn näytelmän tämän vuoden ensiesitysten piti olla jo kesä-heinäkuun vaihteessa, mutta ne jouduttiin perumaan katoksen rakennustöiden takia.

Ensi vuonna Kivi-juhlilla nähdään Veijo Meren näytelmä Aleksis Kivi.

Ensimmäiset Kivi-juhlat järjestettiin Nurmijärvellä vuoden 1953 heinäkuussa. Juhlien alkuvuosina yksittäiset näytökset keräsivät jopa tuhansia kävijöitä. Kävijämäärään ei vaikuttanut edes se, että näytelmäksi valittu Nummisuutarit ja sen ohjaus pysyivät samana 25 vuotta.

Tätä nykyä Kivi-juhlien katsomoon mahtuu kerrallaan 720 ihmistä, joista 550 löytää sateensuojan uuden katoksen alta.