Hyppää sisältöön

Fifan entinen puheenjohtaja Havelange vastaanotti miljoonien lahjukset

Myös Fifan johtoryhmän jäsen Ricardo Teixeira syyllistyi valtavan lahjuksen ottamiseen. Korruptioepäilyt vahvistettiin keskiviikkona, kun Fifa ja BBC julkaisivat Sveitsin Korkeimman oikeuden päätöksen.

Kuva: EPA

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan entisen puheenjohtajan João Havelangen sekä Fifan hallituksen jäsenen Ricardo Teixeiran lahjusepäilyt on vahvistettu.

BBC julkaisi keskiviikkona Sveitsin Korkeimman oikeuden antaman päätöksen, joka tuomitsee Havelangen ja Teixeiran syyllisiksi lahjuksen ottamiseen. Päätöksen mukaan Havelange ja Teixeira vastaanottivat lahjukset Fifan lisenssituotteista vastaavalta International Sport and Leisure -yhtiöltä eli ISL:ltä.

Oikeus katsoi, että Havelange sai vuosina 1992-1997 lahjusrahaa ainakin 1,5 miljoonaa Sveitsin frangia eli yli 1,2 miljoonaa euroa. Teixeiralle lahjusrahaa maksettiin tuona aikana ainakin 12,7 miljoonaa frangia eli reilusti yli 10 miljoonaa euroa.

Oikeuden asiakirjoista kävi ilmi, että Fifan johto oli aikanaan tiennyt ISL:n lahjuksista. Lisäksi asiakirjoista selvisi, että Fifa oli aikanaan sopinut maksavansa 2,5 miljoonaa frangia eli yli kaksi miljoonaa euroa välttääkseen Havelangen ja Teixeiran mahdolliset lahjussyytteet.

Myös Fifa julkaisi päätöksen verkkosivuillaan vahvistaakseen, ettei Fifan nykyisellä puheenjohtajalla Sepp Blatterilla ei ollut osuutta korruptiosotkussa.

Havelange toimi Fifan johdossa vuosina 1974-1998. Hän erosi tehtävästään Kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä viime vuoden joulukuussa lahjuskohun saattelemana.

Myös Teixeira erosi hiljattain virastaan Brasilian jalkapalloliiton puheenjohtajana.

.
.