Kolme kiloa muikkua yhdellä kauhaisulla

Imatralla lipotaan muikkua jälleen haavitolkulla. Runsaasta muikkukannasta hyötyvät myös muut kalat.

luonto
Haavi

Imatralla Tainionkoskelle rakennetulla lippoamislaiturilla on heinäkuisena iltana tyytyväistä väkeä hymy huulillaan. Syynä on Vuokseen parin vuoden tauon jälkeen nouseva hopeakylkinen herkku, eli muikku. Imatralla sitä nousee Vuoksesta kirjaimellisesti haavitolkulla. Mikko Vertanen nosti yhdellä kauhaisulla kolmen kilon satsin.

- Ihan koko päivän tätä on tullut, sen verran kuin jaksaa vetää. Kaksi kylmälaukullista olen tätä jo itselle ja kaverille hakenut, imatralainen Mikko Vertanen kertoo.

Imatran kaupungin kalastusmestari Tomi Mennan mukaan muikku on palannut muutaman heikomman vuoden jälkeen Vuokseen.

- Tästä hyötyvät kalastajien lisäksi myös kalat, sillä kyllä siellä kirjolohet, taimenet, kuhat, ahvenet ja hauet saavat vatsansa muikusta täyteen, kertoo Imatran kaupungin kalastusmestari Tomi Menna.

Erikoinen kalastustapa

Lippoaminen ei ole aivan tavanomaisin tapa kalastaa. Esimerkiksi Pohjanmaalla lipotaan siikaa ja kuoretta niiden noustessa kudulle. Sen sijaan muikkua lipotaan ainoastaan Vuoksesta.

- Minä ainakaan en tiedä, että tätä tällä tavalla muualla nostettaisiin, Menna kertoo.

Lippoaminen tiedetään kalamiesten keskuudessa, mutta Imatralla sitä on pyritty tekemään tunnetuksi myös kaupungin toimesta.

- Ei tämä liippaaminen ole keneltäkään pois, eli tänne vaan, kalastusmestari Menna toivottaa.

Menna ei pidä mahdottomana ajatuksena, että lippoamislaiturin ympärille kehitettäisiin myös muita palveluita.

Kun sieltä kala tulee, niin antaa keulan mennä ja sitten nykäisee. Loput pussiin ja pois.

Mikko Vertanen

- Kyllä tähän ollaan grillikatosta suunnittelemassa, että saadaan tulipaikat tarjolle. Voisihan siinä joku paikallinen yrittäjä miettiä, että miten saataisiin oluttuoppikin siinä kaupaksi, Menna naurahtaa.

Muikun runsas saanti on Mennan mukaan iskenyt vuosien varrella lippoajiin myös "kultakuumetta", jopa ahneutta.

- Kyllähän siitä joskus merkkejä on ollut, eli ahneus on iskenyt. Pieni muikku ei oikein kestä pakastamista, eli tolkku täytyy pitää mukana. Kala pysyy hyvänä parhaiten pinnan alla, Menna muistuttaa.

Temppu ja miten se tehdään

Entä miten himoittu kala sitten haaviin saadaan. Siihen ytimekkäät ohjeet antaa Mikko Vertanen.

- Kun sieltä kala tulee, niin antaa keulan mennä ja sitten nykäisee, niin loput pussiin ja pois.

Sen jälkeen muikku ei tarvitsekaan kuin pannun, voita ja suolaa.