Koira laskee lampaita

Puolisen tuhatta silmäparia tuijottaa kahta koiraa, jotka omalla tuijotuksellaan pitävät koko porukan kasassa. Isokummun lammastilan emännän Satu Kumpulaisen mukaan juuri tiukka katse on se, jonka avulla koira on lampaitten pomo.

luonto
Koira katsoo kameraan.
Veeve pysäyttää tuimalla katseellaan lammaskatraan.Kia-Frega Prepula

Paimenkoiran päivät kuluvat verkkaisesti Isokummun lammastilalla Eskolassa. Kaikkiaan 450 lammasta pitelee hyppysissään paimenkoirat Veeve ja Lilli. Paimenien ja paimennettavien välillä vallitsee ystävällinen suhde.

- Lampaan ei kuulu pelätä koiraa. Ne kunnioittaa toisiaan. Koiran ei ole tarkoitus olla väkivaltainen, vaan vaanimalla ja tuijotuksella saa lampaat liikkumaan, kertoo tilan emäntä Satu Kumpulainen.

Koiran on osattava peruskäskyt ennen kuin sitä voi ottaa töihin mukaan. Kumpulaisen mielestä paimenkoiraksi ei käy mikä koira tahansa.

- Vain muutamalla rodulla on se verissä. Veeve on tarkoituksella teetetty bordercollien ja australiankelpien risteytys ja Lilli on bordercollie.

Korvaamaton apuri

Ilman ihmisen parasta ystävää lampuri olisi pulassa. Jos lammas pääsee karkaamaan aitauksesta, ihminen ei sitä saa kiinni vaikka kuinka juoksisi perässä.

- Kun on isoja alueita, 10 hehtaaria puskittunutta laidunta, lammasta ei löydä ilman koiraa.

Paimenkoiralta vaaditaan sisäänrakennettua kykyä ajatella ja toimia loogisesti. Koirien järjen juoksu saa omistajankin joskus ihmettelemään.

- Viime kesänä kerättiin Kalajoelta lammaslaumaa ja yksi lammas karkasi. Koira sai sen ruovikossa jossain kiinni ja mietittiin, että miten löydetään ne niin isolta alueelta. Koira keksi, et hän siellä haukkuu, missä pitää kiinni lammasta! Ihmettelin, et miten se sen keksi, sille on opetettu, et haukkua ei tarvi.

Lampaan ei kuulu pelätä koiraa. Ne kunnioittavat toisiaan.

Satu Kumpulainen

Laiskasta kaukana

Työajat lampolassa eivät ole säännöllisiä sen kummemmin koirilla kuin itse lampureillakaan. Kesällä koiralla on runsaasti töitä, kun lampaita liikutellaan laitumelta toiselle. Työhön tottunut koira ei osaa olla aloillaan.

- Ne on aktiivisia rotuja, ehdottomasti. Jos ei järkevää tekemistä ole, niin ne keksii itse jotain tekemistä, mikä on todennäköisesti ihmisten mielestä ei-toivottavaa, naurahtaa Kumpulainen paimenkoirien ominaisuuksista.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus