Armi Ratian syntymästä 100 vuotta

Marimekon perustajan Armi Ratian syntymästä tulee tänään 13.7. kuluneeksi 100 vuotta.

kulttuuri
Armia Ratia vuonna 1976.
Armia Ratia vuonna 1976.Antero Tenhunen / Yle

Armi Ratia perusti Marimekon Riitta Immosen kanssa vuonna 1951. Kymmenessä vuodessa Marimekko nousi menestyksekkääksi yritykseksi ja sai myös kansainvälistä mainetta.

Suomen tunnetuimpiin yrittäjiin lukeutuva Armi Ratia syntyi Laatokan Karjalassa 13.7.1912. Hän opiskeli tekstiilisuunnittelijaksi taideteollisuuskoulussa ja hänellä oli oma kutomo Viipurissa. Sodan jälkeen hän työskenteli miehensä Viljo Ratian kangasliikkeessä Printexissä. Marimekko perustettiin markkinoimaan Printexin kankaita.

Marimekon omaperäinen tyyli alkoi löytyä, kun vuonna 1953 suunnittelijaksi palkattiin Vuokko Nurmesniemi. Kansainvälinen nousu alkoi vuonna 1960, kun Jacqueline Kennedy poseerasi Sports Illustrated -lehden kannessa pinkissä Marimekon leningissä.

Marimekon taipaleella oli Ratian aikana nousuja ja laskuja. Vuosien laskusuhdanteen jälkeen uusi nousu koitti vuonna 1968 Annika Rimalan suunnitteleman Tasaraita-malliston myötä. Marimekko listautui pörssiin vuonna 1974. Armi Ratia toimi Marimekon johdossa kuolemaansa saakka, vuoteen 1979.