1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Maakunnan vanhin muistaa mansikat ja urheilumenestyksen

Reilussa sadassa vuodessa Suomi on itsenäistynyt, sotinut ja lopulta eurooppalaistunut. Tämän kaiken ja paljon muuta on todistanut 105-vuotias Olavi Soiriola, joka on Keski-Suomen pitkäikäisin ihminen.

mansikka
Olavi Soiriola asuu Hoivakoti Rantalassa Kinkomaalla.
Olavi Soiriola asuu Hoivakoti Rantalassa Kinkomaalla. Yle / Elina Kinos

Olavi Soiriola täytti juuri 105-vuotta ja syntymäpäiväjuhlia vietettiin ison vierasjoukon kera. Merkkipäivää juhlittiin Rantalan hoivakodissa Kinkomaalla nyt ensimmäistä kertaa, sillä Olavi asui kotonaan vielä tämän vuoden puolelle saakka.

Kahden tyttären isä Olavi Soiriola teki pitkän työuran sähköasentajana. Työn ja perheen lisäksi urheilu on ollut tärkeässä osassa elämää. Olavin omiin suosikkilajeihin kuuluvat yleisurheilu ja hiihto. Nykypäivän huippu-urheilun taso huolettaa ahkeraa penkkiurheilijaa.

- Urheilu on muuttunut tasapaksuksi. Kyllä kai Suomen taso on pysynyt suunnilleen samana, mutta muut maat ovat menneet siitä ohi. Ei taida tulla Suomeen mitaleja olympialaisista, Soiriola povaa.

Elämässä pitää olla makua

Olavi Soiriola seuraa maailman asioita tiiviisti.

- Näkö on vähän huono, mutta lehdestä ja televisiosta katson mitä pystyn ja radiota kuuntelen paljon. Keikkuu tuo talous meillä ja muilla, työttömiä on hirveästi.

Omasta tittelistään maakunnan vanhimpana Soiriola on vaatimaton, eikä osaa nimetä sitä paljon kysyttyä pitkän iän salaisuutta.

- Päivä kerrallaan tässä mennään, Soiriola pohtii.

Se on kuitenkin selvää, että elämästä pitää nauttia. Olavi ei pidä suolattomasta ja mauttomasta ruuasta, snapsin hän ottaa mielellään viikoittain ja suklaa maistuu makean ystävälle.

Myös mansikat ovat herkkua, vaikka ne eivät nykyään aivan lapsuuden kesiltä maistukaan.

- Kyllä metsän ahomansikat on ihan eri asia, vaikka oikein hyvältä nämäkin maistuu.

Lue seuraavaksi