1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesäteatterit

Teatterin ammattilainen tai harrastaja, kesä tehdään asenteella

Shakespeare kohtaa Mäkisen Jussin Kanta-Hämeen kesäteattereiden lavoilla. Kesäteattereissa vietetään vuoden kiireisintä kautta kun näytelmiä viimeistellään tai esitetään.

kesäteatterit
Hämeenlinnan kesäteatterin Sakespearen kootut theokset
Ville Välimäki / Yle

Teatteria tehdään hyvin erilaisin eväin. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kaupunkilaiset ovat yhdistäneet voimansa Tampereen ammattilaisten kanssa. Saman kaupungin Kalvolan Pirttikoskella kaikki tehdään amatöörivoimin.

Hämeenlinnan kesäteatterin ja tamperelaisen teatteri Siperian yhteistyössä toteuttama "Sakespearen kootut theokset" saa vielä viime silauksiaan. Hämeenlinnassa ammattilaisten kesäteatteri vetää 10 000 -15 000 katsojaa kesässä.

Pirttikoskella kesäteatteri toimii täysin harrastajien pyörittämänä ja kerää katsojia 6 000 - 8 000. Näytöksiä ammattilaisten voimin voidaan järjestää kaksinkertainen määrä. Asenne esityksiä kohtaan on kuitenkin sama.

Shakespearet alle kahdessa tunnissa

- Tänä päivänä ei enää kukaan lähde pelleilemään eikä rötjäilemään näihin hommiin, kaikki on niin ammattitaitoista. Ei ole varaa enää näitä teattereita on niin paljon että kaikkien on tehtävä tosissaan töitä, sanoo Hämeenlinnan kesäteatterin tuottaja Martti Töttölä.

- Nytkin ollaan nähty lipunmyynnissä että kun meillä lukee Shakespeare, niin kaikki luulee että me tehdään Hamletia, vaikkei se pidä paikkaansa. Kyllä täälläkin pitää perinteitä säilyttää ja hauskaa sen pitää olla joka ikiselle ihmiselle, linjaa Martti Töttölä.

Pirttikoskella 20 vuotta ite-teatteria

Pirttikosken kesäteatteri viettää tänä kesänä 20-vuotisjuhlaansa. Lavalle tuodaan päivitetty alkuvuosien suosikkinäytelmä "Mäkisen Jussi ja matalin totuus". Niin harrastajien kuin ammattilaisten mielessä ajatus kesäteatterin ytimestä on kirkkaana.

- Vaikka me ollaan ihan puhtaita amatöörejä kaikki, niin se asenne täytyy olla aika ammattimainen. Sitä täytyy vaikka itteään potkia kantapäällä persuuksiin, se täytyy jostakin vääntää, kuvailee Pirttikosken kesäteatterin ohjaaja Seppo Holttinen.

- Siitä on lähdetty että täällä ihmisillä täytyy olla hauskaa, ettei kukaan ahdistu kesäteatterissa. Et se on meidän, sanotaanko motto, sanoo Seppo Holttinen.

Lue seuraavaksi