Cityhaukkojen suurperhe ilahduttaa koiranulkoiluttajaa

Tuulihaukkojen määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosina myös Etelä-Hämeessä. Riihimäellä on jopa oma cityhaukkapesue kurkistelemassa. Ennätyksellisen kesän pesissä monelle poikaselle kävi kuitenkin huonosti.

luonto
Tuulihaukan poikasia pesässä
Kuusi elävää poikasta oli tänä vuonna hyvä tulos. Poikaset ovat noin 2,5 viikon ikäisiä.Petri Mäkelä

Kuluva vuosi on ollut tuulihaukoille vaikea, koska haukkojen pääravintonaan käyttämien peltomyyrien kanta on romahtanut. Lintuharrastajat ovatkin löytäneet runsaasti kuolleita tuulihaukan poikasia. Osa on jopa syönyt nälkäänsä toisiaan.

Kaikesta huolimatta tuulihaukkakanta on vahvistunut Riihimäen seudulla vuosi vuodelta.

Riihimäkeläinen petolinturengastaja Petri Mäkelä kertoo, että hänen rengastusalueellaan Riihimäen ympäristökunnissa kuten Hausjärvellä ja Janakkalan reuna-alueilla pesien määrä on muutamassa vuodessa jo yli kaksinkertaistunut. Tänä vuonna pesintöjä oli ennätykselliset 51 kappaletta.

Kannan vahvistuminen on paljolti lintuharrastajien pöntötyksen ansiota. Kun tuulihaukoille keksittiin latojen seiniin kiinnitettävä erikoispönttö, ne alkoivat tottua niihin. Pönttöjen määrää on Petri Mäkelän mukaan vielä mahdollista lisätä.

- Kuusi elävää poikasta oli tänä vuonna hyvä pesimätulos. Kun ravintoa on enemmän, kuutoset on tavanomainen näky.

Tuulihaukasta tykätään

Lentokykyiset poikaset viettävät vielä tovin aikaa pöntössä ja pöntön läheisyydessä emojen ruokittavana. Lähellä Riihimäen keskustaa pesivät haukat ovat Mäkelän mukaan onneksi saaneet pesiä rauhassa.

- Monille koiranulkoiluttajille pöntöstä kurkistelevat poikaset ovat kuitenkin tuttu näky, sanoo Petri Mäkelä.

Maanomistajien suhtautuminen tuulihaukkaan on Petri Mäkelän mukaan muuttunut huomattavan myönteiseksi. Moni on hankkinut omiin rakennuksiinsa pöntötyslupiakin.

- Se on ilahduttavaa. Pellon yllä lekutteleva tuulihaukka on ihmisille tuttu näky, he tunnistavat linnun ja kertovat havainnoistaan. Se että ihminen tykkää haukoista, ei ole aina itsestään selvää, kun ajattelee miten esimerkiksi kanahaukkaa on kohdeltu. Ja onhan tuulihaukka kaunis lintu, Mäkelä toteaa.

Mäkelän rengastuksissa on käynyt ilmi, että tuulihaukan emo on erittäin pönttöuskollinen.