1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Risto Isomäki

Risto Isomäki: Con rit

Risto Isomäki on kirjoittanut Con rit -ekotrillerissä monenlaista tietoa täynnä olevan kirjan, jonka juonen käänteet panevat lukijan uskon koetukselle tai ainakin haukkomaan henkeä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Risto Isomäki Con rit -kirjan kansi Kuva: Kustannusosakeyhtiö Tammi

En ole vuosikausiin sairastanut kesäflunssaa mutta nyt se iski sitten minuunkin. Ajelin lämpimällä ilmalla satoja kilometrejä autolla ja varomattomasti annoin kylmän ilman puhallella kasvoille, koska auringonpaiste kovasti kuumotti. Muuta ei tällä kertaa tarvittu ja seuraavana aamuna kurkku oli karheana ja kohta nousi kuume 39 asteeseen. Muu ei auttanut kuin flunssalääkkeen syöminen ja makoilu. Onneksi en saanut lihassärkyä, joten lukeminen onnistui hyvin lyhyiden torkahtelujen välissä. Tiukka yhden yön hikoilu, jolloin kaikki petivaatteet kastuivat ja kuume oli poissa. Kun vielä sain luetuksi aloittamani paksuhkon kirjan, niin ehkä tämän kesän flunssa oli siinä, toivottavasti.

Lukemani paksuhko, yli 400-sivuinen, kirja oli Risto Isomäen viime syksynä ilmestynyt ekotrilleri nimeltään Con rit. Kirjan on kustantanut Tammi. Kyseessä on erittäin tuotteliaan ja monipuolisen Risto Isomäen kahdeksas kaunokirjallinen teos. Niiden lisäksi hän on kirjoittanut yksin tai yhdessä muiden kanssa kymmenen tietokirjaa etupäässä ilmastonmuutoksesta ja siitä selviytymisestä sekä erilaisista ydinvoiman uhkista mutta myös sen mahdollisuuksista. Myös kaunokirjallisessa tuotannossa Isomäki on hyödyntänyt vankkaa ympäristötietouttaan. Risto Isomäki on syntynyt vuonna 1961 ja hän asuu Bromarvissa. Hänet on palkittu useilla palkinnoilla sekä kauno- että tietokirjailijana.

Con ritin tarina sijoittuu ajallisesti noin parinkymmenen vuoden päähän tulevaisuuteen. Ilmaston lämpeneminen on nostanut merien pintaa ja monet rannikkovaltiot ovat suurissa vaikeuksissa. Merivesi on myös happamoitunut ja lämmennyt niin, että ennennäkemättömän voimakkaat taifuunit riehuvat Etelä-Kiinan merellä. Juuri sieltä, Vietnamista, lähetetään suomalaiselle meribiologi Martti Ritolalle sähköpostia. Viestin mukaan kalastajat ovat löytäneet erään saaren rannalta con ritin eli vietnamilaisten legendojen mukaisen merihirviön raadon. Nyt voisi olla ainoa mahdollisuus päästä tutkimaan legendojen mukaista merenelävää, jonka olemassaolosta ei ole ollut täyttä varmuutta. Taifuuni on kuitenkin huuhtonut raadon takaisin mereen mutta ehkä se löytyisi sukeltaen ja haravoiden aluetta kaikuluotaimilla. On vain yksi mutta, mistä rahoitus retkeen?

Akateemisena pätkätyöläisenä Martti Ritola pähkäilee, mistä ihmeestä Vietnamin reissulle löytyisi rahoitus vai pitääkö ainutlaatuinen tilaisuus vain unohtaa? Martin lukioaikainen tyttöystävä Camilla on nyt miljonäärisuvun perijä ja yllättävien elämänmuutosten takia hän tarjoutuu maksajaksi sillä ehdolla, että saa lähteä mukaan Vietnamin reissulle. Martilla ja Camillalla on edessä monenlaisia yllätyksiä ja hengenvaarallisia käänteitä tarjoava seikkailu, jossa hengenlähtö on lähellä enemmän kuin monta kertaa. Löytyykö Vietnamista merihirviötä ja lämpiääkö kauan sitten erilaisiin elämäntilanteisiin kaatunut rakkaus uudelleen?

Isomäen kirjojen totuusarvoa on vaikea kiistää

Risto Isomäki on kirjoittanut Con rit -ekotrillerissä monenlaista tietoa täynnä olevan kirjan, jonka juonen käänteet panevat lukijan uskon koetukselle tai ainakin haukkomaan henkeä. Jokainen kirjan lukija voi miettiä hiljaa mielessään, miksi niin monissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa puhutaan ja kuvataan meidän tieteelle tuntemattomia mereneläviä, jotka olivat suunnattoman suuria, nykyisiä sinivalaitakin reilusti suurempia? Miksi vielä 1800-luvun merenkulkijat kuvasivat lokikirjojensa kirjoituksissa näitä samanlaisia mereneläimiä lukuisia kertoja? Olemmeko me ihmiset sen jälkeen tulleet niin ennakkoluuloisiksi tai varmoiksi näkemästämme, ettemme usko oikeasti näkemäämme vai ovatko nämä valtavat merenelävät jo kuolleet sukupuuttoon?

Risto Isomäki kirjoittaa myös kaunokirjalliset teoksensa niin vankasti faktoihin nojautuen, ettei lukija voi hänen teostensa totuusarvoa ja merkitystä kiistää. Kun Isomäki vielä hieman muokkaisi kuvitteellisten henkilöittensä opettavaista puhetta arkisemmaksi, hän olisi vielä uskottavampi ja väittäisin myös kirjallisesti parempi. Nyt hänen henkilöittensä paikoin töksähtelevä ja opettajamainen puhetyyli voi karkoittaa lukijoita. Tietysti myös se, että päähenkilöt ovat vähintään Ihmemies MacGyverin veroisia selviytyjiä, saattaa hieman huvittaa lukijoita, vähempikin ylivertaisuus varmasti riittäisi.

Joka tapauksessa Risto Isomäki yhdistelee kaunokirjallisissa teoksissaan ainutlaatuisella tavalla vankkaa faktaa, vaarallisia tilanteita ja tolkuttoman vilkasta mielikuvitusta. Con rit on sopivaa luettavaa kesäisenä joutohetkenä flunssaisena tai ilman.

Yle Lappi / Juha Pikkarainen