Hyppää sisältöön

Suo pursuaa maalaiserotiikkaa

Siuruan Rubens, Kari Tykkyläinen haluaa palauttaa erotiikan maaseudulle. Lääkkeet löytyvät kukkamekoista, tiukoista rippipuvuista ja hiihtosuksista.

Pudasjärvellä perjantaina pidettävät Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon ämmänkisat  tiivistävät suomalaisen kesähullutteluperinteen hämmentävällä tavalla. Kilpailussa naiset hiihtävät kukkamekoissa ja korkokengissä, jotka ovat kiinnitetyt valmiiksi suksiin. Miesten pukeutumiskoodi on vanha ja mielellään liian pieni rippipuku.

- Mekot vetoavat etenkin peräkammarin poikiin. Siinä on erotiikkaa, kun kukkamekko viedään suolle, sanoo tapahtuman isä, pudasjärveläinen performanssitaiteilija Kari Tykkyläinen.

Hiihtomatka on 30 metriä, mikä on rankka suoritus kenelle tahansa upottavassa suossa. Suorituksina on joukkueviesti, yksilöhiihto, kauneuskilpailu ja sauvajuoksu. Yksi kilpailumuodoista on naisten takaa-ajo, jossa naiset jahtaavat miehiä.

- Viime vuonna ei ollut takaa-ajettavana muita miehiä, kuin minä ja poikani. Ja minä kun nousin hetteestä, niin housut oli viety jalasta, Tykkyläinen muistelee.

Suon elvyttävä vaikutus

Mekot vetoavat etenkin peräkammarin poikiin. Siinä on erotiikkaa, kun kukkamekko viedään suolle.

Kari Tykkyläinen

Kari Tykkyläisen mukaan suo on elementtinä mitä parhain kiireisen elämän mukanaan tuomien paineiden purkamiseen.

- Suohiihto on erinomainen tapa purkaa paineita ja patoutumia raskaan talven jälkeen. Loppukesä voikin sitten olla melko lystiä, ja syksykin menee siinä sivussa. Siellä on lämmintä, sopivan hapanta ja ei ole ötököitä. Kerrankin eräs oululainen rouva vietti kolme tuntia suohon hautautuneena.

Kilpailuasusteisiin, kuten ahtaaseen pukuun ja hiostavaan kukkamekkoon liittyy monella ikäviä muistoja erilaisista kesäjuhlista. Pudasjärven suo onkin mainio paikka toteuttaa fantasiat.

- Moni on tänäkin kesänä hikoillut erilaisissa juhlissa parhaimpiinsa pukeutuneena, ja miettinyt kuinka mahtavaa olisi hypätä vaikka järveen tai suohon, Siuruan Rubens veistelee.

Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon ämmänkisat järjestetään tänä vuonna Tykkyläisen mukaan kolmatta tai neljättä kertaa. Aikaisempina vuosina kisaan on ottanut osaa 30-40 osallistujaa Lappeenrantaa myöten. Tämän vuoden tapahtumaan Tykkyläinen odottaa yli 50 rohkeaa.

Ämmän-tittelistä kamppaillaan Pudasjärven Kapustasuolla, Pudasjärven ja Ranuan puolessa välissä, valtatie 78 varrella perjantaina kello 19 alkaen.

.
.