Huono myyrävuosi tuulihaukan riesana

Asukkkaita Orimattilan Kuivannolla on lähes joka pöntössä. Pesintää haittaa myyrien vähäisyys.

Kotimaa
tuulihaukan poikanen
Nelisen viikkoa vanha tuulihaukan poikanen.

Hyvinä vuosina, kun ravintoa on paljon, pöntöissä majailee jälkikasvua huomattavasti enemmän. Nyt pesää kohden on keskimäärin kolme poikasta. Kohta ne nousevat omille siivilleen ja alkavat opetella saalistusta.

Myyrien harvalukuisuus näkyy tänä kesänä myös siinä, että ruuaksi on joutunut pikkulintuja: niitty- ja metsäkirvisiä sekä peippoja.

Saalistuskyky eroaa yksilöiden välillä, jotkut ovat selvästi taitavampia.

- Joissakin pöntöissä poikaset suorastaan makaavat ravinnon päällä, naurahtaa Jari Miettinen.

Tuulentallaaja palasi Hämeeseen

Tuulihaukka katosi hämäläisestä maalaismaisemasta lähes kokonaan 60- ja 70-luvuilla. Syynä olivat maatalouden ympäristömyrkyt ja pula sopivista pesimispaikoista, koska kolopesijälle mieluisat vanhat variksen ja harakan pesät kävivät vähiin.

Päijät-Hämeessä lintuharrastajat Jari Miettinen ja Jorma Pulkkinen käynnistivät pöntötys-projektin vuonna -94. Peltoaukeille latojen päätyihin asennetut vaneriset pöntöt olivat ilman asukkaita ensimmäiset 4-5 vuotta.

- Sitten yhtäkkiä tuulihaukat lehahtivat paikalle ja siitä asti miltei kaikki pesät ovat olleet varattuja, kertoo Jari Miettinen, joka on rengastanut alueen tuulihaukat.

Se on sympaattinen tuulentallaaja. Erittäin kaunis lintu, jolla on luonnetta.

Jari Miettinen

Kanta on Päijät-Hämeessäkin kasvanut reilusti: nyt peltojen yllä saalistaa vähintäänkin satoja yksilöitä. Pesäpönttöjen lisäksi tuulihaukkaa auttaa se, että maataloudessa nykyään käytetyt torjunta-aineet eivät ole yhtä vaarallisia kuin vuosikymmenten takaiset myrkyt.

Pienikokoinen, jalohaukkojen heimoon kuuluva lintu talvehtii Etelä-Euroopassa tai Pohjois-Afrikassa. Jotkut yksilöt yrittävät pärjätä Suomessa myös talven yli.

Kesäisin tuulihaukka kuuluu suomalaiseen maaseutuun. Vanha kansa nimitti sitä usein poutahaukaksi ja maaseudun asukkaat suhtautuvat myönteisesti paikallaan ilmassa peltojen yllä lekuttavaan saalistajaan. Tuulihaukka syö pääasiassa myyriä ja muita jyrsijöitä eikä se verota pihapiirin pääskysiä.

tuulihaukka jari miettinen
Lintuharrastaja Jari Miettinen ja vasta rengastettu tuulihaukan poikanen.

- Se on sympaattinen tuulentallaaja. Erittäin kaunis lintu, jolla on luonnetta, kuvailee Jari Miettinen.