Asukkaat jupisevat myrkkypäästötuomiosta

Hausjärven Oitin asukkaiden puutarhat menivät pilalle kahtena peräkkäisenä kesänä. Makroflex maksoi korvauksia, mutta kaikki eivät olleet niihin tyytyväisiä. Ex-kansanedustaja Risto Autio ihmettelee, ettei tehtaan johtoa tuomittu.

Kotimaa
Kaasuvuodosta kärsineet raparperit
Raparperille kävi kalpaten.YLE / Antti Mälkönen

Tänä kesänä Hausjärven Oitin puutarhat ovat saaneet kasvaa rauhassa. Takana on kuitenkin kahden kesän päästöt. Kesällä 2010 Hausjärvellä pääsi ilmaan fluorivetyä Henkel Makroflexin tehtaalta. Toimintansa lopettaneella Makroflexin tehtaalla tyhjennettiin käytöstä poistettuja kaasusäiliöitä. Viime kesänä tuprahtivat pihoihin lekaharkkotehtaan tulipalon käryt.

Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi 6. heinäkuuta kaksi Henkel Makroflexin työntekijää sakkoihin ympäristönsuojelulain rikkomisesta.

Oitissa asuva ex-kansanedustaja, näyttelijä-ohjaaja Risto Autio on tyytyväinen, että tuomio tuli, mutta ihmettelee, että tehtaan johto vapautettiin.

- Teko oli mielestäni törkeä. Vielä tuollainen myrkky, joka ei näy, joten ihminen ei osaa suojautua. Tuomio on sinänsä oikea, mutta että tehtaan johtoa ei vastuullistettu, se kummastuttaa, Autio sanoo.

Aution mielestä rahallisen korvauksen arviointi oli vaikeaa.

- Jos jollakulla tuhoutuu aivan ruskeaksi istutettu kuusiaita, joka on vuosien mittaan syntynyt, ei sitä rahalla korvata.

Autio sai korvauksia puutarhansa omena, -luumu ja kirsikkapuiden sadosta.

- Mutta eihän se mitään isoa ollut, miten sitä arvioit: kaupan kilohinnan perusteellako?

Ei täyttä korvausta

Aamupostissa Reijo Silmukari kertoo tyytymättömyyttään siitä, että vaimon puutarhasta ei saatu täyttä korvausta. He teettivät korvausarvion tuhoutuneista kasveista Tiian piha -nimisellä yrityksellä. Arvioitu summa oli 5 000 euroa, josta Makroflex korvasi 2 000 ja valituksen jälkeen vielä 1 000 euroa lisää. Puutarhassa kasvoi mm. harvinainen käärmekuusi, jonka on nyt luurankona.

Seppo Mattheiszen on tyytyväinen omiin korvauksiinsa, mutta ihmettelee silti tuomion laatua.

- Toivottavasti me asukkaat ja myös kaikki kunnassakin opittiin tästä. Olen tyytyväinen, että kunta myös lupasi tehdä turvallisuussuunnitelman.

Hyvinkään käräjäoikeuden päätöksestä voi valittaa Kouvolan hovioikeuteen 6. elokuuta mennessä.