1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tipaton elokuu tekee lomalaiselle hyvää

Viinilasi ja siideripullo kulkevat monen lomalaisen kädessä jopa koko loman ajan. Neljän viikon tissuttelun jälkeen olisi hyvä pitää tipaton kausi, sanoo Hämeenlinnan A-klinikan yksikköjohtaja Raimo Lönnqvist.

Kotimaan uutiset
Tyhjiä olut- ja limupulloja rannalla.
Arja Lento / Yle

Suomalaisten vapautuminen kesälaitumille vapauttaa myös moraalin alkoholin suhteen. Hämeenlinnan A-klinikalla on ollut tähän mennessä vielä rauhallista, joskin asiakkaita on riittänyt tasaisesti koko kesän ajan. Toisaalta parin viime viikon ajan katkaisuhoitoon tulijoita on riittänyt ja nyt hoitoon pääsyä joutuu nyt odottamaan viikon verran.

Hämeenlinnan A-klinikan yksikköjohtaja Raimo Lönnqvist odottaa asiakasmäärien kuitenkin kasvavan seuraavien viikkojen aikana.

- Kyllä se niiin on, että joka kesä elo-ja syyskuulla selvästi vilkastuu.

Huolestuttava piirre on myös se, että nuorten määrä A-klinikan asiakkaista on kasvussa.

- Jonkin verran kasvua on nuorissa, mutta heidän kohdallaan kesä ei ole sitä aktiivisinta aikaa hakea apua, koska kesällä nuorilla on paljon muuta puuhaa. Sitten syksyllä, kun koulut ja työt ovat edessä niin sitten nuoria tulee taas asiakkaiksi.

Raimo Lönnqvistiä tilanne huolettaa, sillä päihdeongelman kehittyminen vie vuosia.

- Jos jo nuorena hakeudutaan hoitoon ja ongelmat ovat jo silloin suuria, niin tilanne on vaikea ja hoitokin on hankalaa.

Kesätissuttelijan muistilista

Kesälomalla monen moraali alkoholin suhteen vapautuu ja alkoholia juodaan helposti jopa päivittäin. Raimo Lönnqvistin mukaan Suomessa on yleistynyt ilmiö, jossa kesälomapuuhiin liittyy hyvin usein alkoholi.

- Ollaan terasseilla ja ulkona, grillaillaan ja samalla nautitaan alkoholia. Se ikään kuin kuuluu kesään tänä päivänä.

Jotta tissuttelu ei muodostuisi ongelmaksi asti, kannattaa loman jälkeen panna korkki kiinni kokonaan ainakin hetkeksi.

- Tilanteen voi ottaa hallintaan vaikka niin, että tekee selkeästi raittiin kauden. Ja määrittelee sen jälkeen mikä on se sopiva käyttömäärä ja -kerta alkoholin käytölle esimerkiksi viikossa. Se päätös täytyy tehdä tietoisesti, ettei se jatku siitä vaan, kun työt alkavat, sanoo Raimo Lönnqvist.

Tipattoman tammikuun lisäksi kannattaisikin pitää tipaton elokuu, koska kesäloma on yleensä pidempi ajanjakso kuin joulun ja uudenvuoden väli.

- Tai ainakin niin, että jos pitää tipattoman tammikuun, niin pitää sitten myös tipattoman elokuun tai ainakin tipattoman viikon lomien jälkeen, kehottaa Raimo Lönnqvist.

Hämeenlinnan A-klinikan yksikköjohtaja Raimo Lönnqvist ohjeistaa kesälomatissuttelijaa lopettamaan tissuttelun hyvissä ajoin ennen loman loppua.

- Vähentäminen on syytä aloittaa useita päiviä ennen töiden alkua, jotta paluu arkeen sujuu jouhevammin, sanoo Lönnqvist.

Raimo Lönnqvist ei pidä kesälomatissutteilua vielä hirveän vakavana ongelmana ja monille tissuttelun lopettaminen sujuu ongelmitta.

- Toisaalta kyllä tämä ilmiö kertoo siitä, että suhtautuminen alkoholin päivittäiseen käyttöön on lipsumassa ja löystymässä.

Lue seuraavaksi