Miten estää alakulo koleana kesänä?

Lapin kesä on näyttänyt apean puolensa tänä vuonna. Helteistä ei ole ollut edes kuulohavaintoa, puhumattakaan, että shortseja olisi voinut käyttää kylmyyden ja sääski-invaasion vuoksi muualla kuin sisätiloissa. Yle Lappi haki kolmelta lappilaiselta ohjeet orastavan alakulon selättämiseksi.

Unto Matinlompolo
Lämpömittari ikkunassa sateessa.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Työohjaaja/kirjailija Unto Matinlompolo tunnustaa, että matalapaine tekee joskus pesää myös sisätiloissa. Vaikka ei voi puhua masennuksesta, sanoo Unto pitkään jatkuneen koleuden vaikuttavan hänen mielialaansa ja vireyteensä selvästi.

Matinlompolo on kuin tunturien ja vuoristojen kasvit, jotka taipuvat kovassa tuulessa. Taipumaton katkeaa, mutta joustava taipuu tuulen mukana ja palautuu hetkessä ennalleen. Matinlompolo ottaa alakulon vastaan tyynesti ja luonnonmukaisesti, sohvalla makoillen ja välillä torkkuen.

- Huonoa säätä ei ole olemassa, on vain sellaisia jotka eivät vastaa omia odotuksia, Matinlompolo sanoo.

- Ja ainahan voi miettiä niitä naapurin maanviljelijän heiniä, jotka ovat juuri sateessa kastuneet. Aina jollakin menee vielä huonommin, Matinlompolo virnistää.

- Ja sisätöitä tekevien on hyvä muistaa, että tätä parempia työilmoja ei ole.

Säästä puhuminen ärsyttää

Toimittaja/muusikko Timo Rehtonen sanoo nauttivansa täysin rinnoin Lapin koleasta kesäilmasta, koska takana on 9 kuukauden oleskelu jatkuvassa helteessä, Intiassa ja Nepalissa.

Rehtonen sanoo olevansa samaa mieltä kuin monet tutkijatkin. 14 asteen lämpötila sopii suomalaiselle parhaiten. Muutoin Rehtosta ärsyttää säästä puhuminen.

- En kaipaa helteitä, minä nautin nyt tästä, Rehtonen toteaa.

10 käskyä matalapaineen selättämiseen

Psykiatrian ylilääkärillä Antti Liikkasella on kymmenen käskyä alakulon selättämiseen.

- Silloin kun sade on siirtymässä sisätiloihin, ihmisten olisi hyvä miettiä mitä hyödytöntä voisi tehdä, siis sellaista, joka on lähinnä samaa kuin auringossa löhöäminen, Liikkanen pohjustaa käskyjään.

1. Katso kotimaisia vanhoja elokuvia. Ne ovat niin naiiveja ja moralistisia, että ne saavat synkimmänkin ihmisen sanomaan, että "ei nyt sentään noin"!

2. Jos tapanasi on ollut syödä jäätelöpuikko ketutukseen. Syö niitä nyt kolme.

3. Ota wc-lukemisiksi vanhoja Aku Ankkoja tai muuta laatuluettavaa. Aika kuluu lupsakammin, sillä kesäripuli on kuitenkin päässyt yllättämään.

4. Soita isovanhemmillesi tai pyydä heitä soittamaan näköpuhelu. Samalla tulee opeteltua Skypen käyttö.

5. Mene torille, osta kuuma kahvi ja munkki. Ja jos olet Rovaniemen kauppatorilla ja on tiistai, laula. Niin ne laulavat muutkin.

6. Vie vanhat videosi kirjastoon ja digitoi ne.

7. Kun normaalisti on käsketty syömään 20 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, syö nyt 100 mikrogrammaa. Ei siitä ainakaan vahinkoa ole.

8. Kirves käteen ja kanalta pää pois. Kanan kyniminen on hyvä harrastus.

9. Ala pelata Afrikan tähteä, joka on todella hyvä peli.

10. Ala suunnitella hääjuhlia tai hautajaisia, tai rippi- tai prometeusjuhlia, jotain sellaista joka suunnittelematta olisi paras, mutta suunnittelemalla saa sellaisen juhlan joka ei varmasti mene niin kuin on suunnitellut.