1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä aikoo jälleen estää turvallisuusneuvoston Syyria-lauselman

Venäjän mukaan se aikoo käyttää veto-oikeuttaan Britannian laatimaa päätöslauselmaa vastaan. Päätöslauselmaluonnos mahdollistaisi ankarat pakotteet tai jopa sotilaallisen väliintulon.

Ulkomaat

Venäjä aikoo jälleen estää Syyriaa koskevan päätöslauselmaehdotuksen YK:n turvallisuusneuvostossa, sanoi maan apulaisulkoministeri Gennadi Gatilov torstaina. Gatilovin mukaan Venäjä käyttää veto-oikeuttaan, mikäli päätöslauselmasta äänestetään myöhemmin torstaina.

Gatilov kuitenkin arveli, ettei äänestystä järjestetä vielä torstaina. Apulaisulkoministeri sanoi venäläisuutistoimisto Interfaxille, ettei Venäjä hyväksy päätöslauselmaluonnosta. Gatilovin mukaan luonnos ei ole tasapuolinen ja sisältää velvoitteita vain Syyrian hallinnolle eikä lainkaan oppositiolle.

Britannia esitteli keskiviikkona Yhdysvaltain, Ranskan ja Saksan tukeman päätöslauselmaluonnoksen, joka on laadittu erikoislähettiläs Kofi Annanin siirtymäsuunnitelman pohjalta. Sen mukaan turvallisuusneuvosto voisi määrätä Syyrialle erilaisia pakotteita tai jopa sotilaallisen väliintulon YK:n peruskirjan seitsemännen luvun perusteella.

- Olemme ehdottomasti seitsemättä lukua vastaan. Kaikesta voidaan neuvotella, mutta tästä me emme neuvottele. Tämä on punainen viiva, sanoi puolestaan Venäjän YK-lähettiläs Aleksander Pankin.

Päätöslauselmaluonnos uhkaa Syyrian hallitusta pakotteilla, ellei se lopeta raskaiden aseiden käyttöä siviilejä vastaan ja vedä joukkojaan asutuskeskuksista kymmenen päivän aikana.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi