Talouskriisi haukkasi aimo palan suklaanmyynnistä

Kaakaonmyynti on laskenut miltei viidenneksen alkuvuoden aikana viime vuoteen verrattuna. Myös suklaan kulutus on laskenut eri puolilla Eurooppaa.

talous
Poika katsoo vitriinissä esillä olevia suklaita.
Suklaamyymälä Salon des Chocolatiers et du Chocolat Sveitsin Genevessa. Martial Trezzini / EPA

Oletus siitä, että taloustaantuma ei vaikuttaisi suklaanmyyntiin, näyttää olevan väärässä. Kaakaon myynti Euroopassa romahti toisella vuosineljänneksellään ennätysalhaiseksi, ilmenee torstaina julkaistuista luvuista. Analyytikkojen mukaan heikko myynti johtuu kysynnän rajusta vähenemisestä.

Arvioiden mukaan Euroopan yhä paheneva talouskriisi on aiheuttanut eurooppalaisten suklaanhimon katoamisen. Kysyntä saattaa pienentyä entisestään, mikäli kriisi vielä syvenee.

Eurooppalaisia suklaantuottajia edustavan ECA-järjestön mukaan Euroopan toisen vuosineljänneksen kaakaonmyynti laski miltei 18 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Lasku oli paljon pahempi kuin pessimistisimmätkään - 12 prosentin laskun - ennusteet olivat.

Sveitsissä, joka on maailman suurin suklaan kuluttaja, kulutus on laskenut noin kahdeksan prosenttia vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Myös Sveitsin suklaanvienti on laskenut 12 prosentilla. Osittain viennin laskua selittää kallis Sveitsin frangi, mutta myös eurooppalaisen kulutuksen väheneminen. Kaksi kolmasosaa Sveitsin suklaanviennistä kohdistuu Eurooppaan.

Saksassa suklaapatukoiden myynti on laskenut reilulla seitsemällä prosentilla alkuvuoden aikana. Suurtyöttömyydestä kärsivässä Espanjassa puolestaan lähes puolet kuluttajista olisi kyselyjen mukaan valmiita hylkäämään suklaan, mikäli hinta vielä nousee.

Lähteet: Reuters