1. yle.fi
  2. Uutiset

Lähikirjastojen puolesta lähdetään taistoon

Kirjastoja lakkautetaan joka puolella Suomea. Lähikirjastojen puolesta yhdistys ryhtyy keräämään rivejään koko maan kirjastojen säilyttämiseksi.

kirjastot
Kirjaston hyllyt
Petri Aaltonen / Yle

Lähikirjastojen lakkauttamiset ovat muodostuneet koko maan ongelmaksi, mutta Lahtea on kutsuttu lakkauskehityksen kauhuksi.

Kuukausi sitten Lahdessa valmistui kaupunginpalvelukonsepti, jossa mainitaan pitkälle hahmoteltuna, että kaupungin kaikki kahdeksan lähikirjastoa lakkautetaan ja ne korvataan kirjastopisteillä, joita on hahmoteltu muun muassa terveyskeskuksien auloihin ja lastentarhojen eteisiin.

Lähikirjastojen puolesta yhdistyksen puheenjohtaja Veikko Sonninen pitää Lahden tapausta huolestuttavana, mutta kertoo tapauksia löytyvän Suomesta myös muilta paikkakunnilta.

- Suolahden ja Äänekosken kaupungit yhdistyivät viisi vuotta sitten. Viime kesänä Suolahden ainoa kirjasto laitettiin remonttiin ja 50 000 kirjaa varastoitiin Äänekosken kirjastoon. Kirjaston piti olla käyttövalmis tänä keväänä. Niin ei kuitenkaan ollut, ja kirjaston tilalle ollaan suunniteltu jotain muuta. Suolahden kirjasto toimii nyt 1500 kirjan ja lehtilukusalin varassa ostoskeskuksen yhteydessä, Sonninen päivittelee.

Yhdistys käyntiin kunniajäsenten tuella

Uusi yhdistys julkistetaan sunnuntaina 15. heinäkuuta. Hämeenkoskella. Yhdistyksen 20 euron liittymismaksut menevät lähinnä konttori- ja toimintamaksuihin.

- Tiedottaminen on nyt keskeisessä roolissa. Haluamme, että ne kansalaiset, jotka arvostavat ja puolustavat lähikirjastoja, tulevat mukaan toimintaan. Tarkoitus on luoda valtakunnallinen yhdyshenkilöverkosto, joka raportoi meille, mitä eri puolilla maata tapahtuu kirjastojen saralla: olipa se sitten hyvää tai pahaa, Sonninen kertoo.

Yhdityksen kunniajäseniksi on kutsuttu akateemikko Kirsi Kunnas, valtioneuvos Riitta Uosukainen, professori Laila Hirvisaari, professori Heikki Reenpää, opetusneuvos Antti Henttonen ja kirjailija Claes Andersson. Kaikki kutsutut ovat hyväksyneet kutsun ja lupautuneet puhumaan kirjastopalveluiden puolesta.

- Kuten uutisoinnista on voinut viime päivinä havaita, jo se, että niin ansioituneet kansalaiset tuntevat tämän kirjastoasian omakseen, on jo melkoinen selkänoja aloittavalle yhdistykselle, Sonninen toteaa.

Lue seuraavaksi