Kotipuutarhoilla avoimet ovet

Valtakunnallisessa Kotipuutarha-tapahtumassa on Pohjois-Suomesta mukana kaksi puutarhaa. Tornionlaakson Taimitarha sekä Aila Koskisen ja Vilho Auniolan puutarha avaavat porttinsa vierailijoille lauantaina.

puutarhanhoito
Tornionlaakson Taimitarhalla on paljon ihasteltavaa
Janne Hallikainen / Yle

Kotipuutarhurit voivat hakea ideoita ja vinkkejä puutarhanhoitoon kahdesta torniolaisesta paratiisista lauantaina. Tornionlaakson Taimitarha ja Villen kartano avaavat ovensa mielellään puutarhaihmisille.

- Puutarhan ystävien kanssa kuulumme samaan heimoon, eli puutarhapörröihin. Otamme vieralijat ilomielin vastaan ja esittelemme paratiisiamme, mainitsee Vilho Auniola.

- Vähän nolottaa päästää vieraita omaan puutarhaan, kun siellä saattaa rikkaruohoja töhöttää, mutta ilomielin jaamme tietoutta puutarhan hoidosta ja kasveista, naureskelee Tornionlaakson Taimitarhan Silja Kroschel.

Omenapuita ja sommitelmia

Tornionlaakson Taimitarhassa vierailijoita odottaa monenmoista nähtävää. Taimitarhan kotipuutarhassa on väri- ja muotosommitelmia joista Silja Kroschel toivoo muidenkin poimivan ideoita pihoilleen.

- Kotipuutarhamme on ikuinen projekti, jota pyritään pitämään myös eräänlaisena näytepuutarhana asiakkaille. Siellä esimerkiksi näkee miten eri kasvit leviävät ja missä tietyt kasvit viihtyvät, Kroschell kertoo.

Taimitarhan omenapuut ovat olleet suosittuja asiakkaiden keskuudessa. Perheyritys kasvattaa pääasiassa venäläisiä lajikkeita, jotka menestyvät hyvin pohjoisissakin olosuhteissa. Valikoimista löytyy myös muita alueella viihtyviä lajikkeita.

- Keväällä kävi kittilästä eräs herra, jolla on useita venäläistä perua olevia omenapuita. Hän oli saanut sadoksi 40 kiloa omenoita ja kyseli mitä tehdä niillä, mutta en osannut neuvoa niin suuren sadon kanssa, Kroschel kertoo hymyillen.

Ruusutarha ja karu maisema tasapainossa

Villen kartano kutsuu vierailijat nauttimaan Kukkolankosken pauhusta ja useista ruusulajikkeista. Puutarhasta löytyy noin 300 lajiketta, joista Vilho Auniola nostaa ruusunsa suosikiksi.

- Ruusut taitavat olla meille ne rakkaimmat kukat. Kun on kilpailtu valtakunnallisissa puutarhakilpailuissa, niin ruusujen perusteella ollaan pitkälti menestytty niissä, valottaa Auniola.

Villen kartanon pihapiiristä löytyy useita vanhoja hirsirakennuksia, joista jokaisella on oma tarinansa. Osa on kotitilalta tuotuja ja osa rakennettu vanhan kotipihan mukaisiksi. Savusauna ja kota luvataan pitää avoinna lauantain vierailijoille.

- Kodassa lämpiää tervastulet ja kahvitkin siellä tarjoillaan. Savusauna lämpiää ainakin mallin vuoksi. Siellä käyvät voivat sitten pulahtaa vilpoisaan Kukkolankoskeen saunan päälle, Auniola tuumaa.