Hyppää sisältöön

Motoristit ja pyöräilijät metsästävät kuvarasteja

Kuvasuunnistuksesta on tullut moottori- ja polkupyöräilijöiden uusi kesäharrastus. Pyöräilijät etsivät toisten pyöräilijöiden verkkofoorumeilla julkaisemia rasteja.

Pyöräilijä ottaa kuvaa pyörästään kuvarastiksi.
Motoristit ja pyöräilijät metsästävät kuvarasteja

Juso Korhonen tunnistaa internetin Päijät-Hämeen kuvajahtiajelusivulta vihjeen. Siinä on kuva etsittävästä paikasta ja rastin asettajan moottoripyörästä. Nuori mies suuntaa kuvan perusteella kohti Mukkulan kartanoa. Korhonen sanoo, että kuvavihjeet eivät saa olla liian vaikeita.

- Se on kuvan kriteeri, että se on hyvin tunnistettavissa. Jos se ei ole tunnistettavissa, niin voi antaa sitten lisävinkkiä.

Mukkulan kartanon Juso Korhonen tunnisti helposti. Löydetystä paikasta otetaan kuva, jossa näkyy myös löytäjän oma moottoripyörä. Rastin ensimmäisenä löytänyt määrää seuraavan.

- Monta kertaa on käynyt niinkin, että kun itse on ollut rastilla, niin joku muu tulee paikan päälle ja kiroaa, kun rasti on napattu. Mutta kyllä se yleensä vaihtuu sitten tosi nopeasti ja kaikki pääsevät peliin mukaan.

Polkien kuvarastien perässä

Myös polkupyöräilijöillä on Lahdessa oma kuvarastisuunnistuksensa. Säännöt ovat samanlaiset ja rastien on oltava kaupungin alueella. Joskus kuvavihje voi olla niin vaikea, ettei rastia löydä kukaan ilman apua, kertoo polkupyörällä kuvarastien etsimistä harrastava Lauri Käkelä.. 

- Joku voi pyytää vinkkiä. Sieltä voi tulla vaikka sellainen vinkki, että kolme kilometriä edellisestä rastista tai kaksi kilometriä tieltä. Sitten katsotaan lähteekö löytymään.

Lauri Käkelä sanoo, että kuvarastien hakeminen ei ole ryppyotsaista ja säädeltyä hommaa. Homma pyörii vapaasti sovittujen pykälien mukaan.

- Onhan tämä ihan älyttömän hauskaa, löytämisen riemua. Mukavaa hommaa.

Juso Korhonen lataa kuvan moottoripyörästään ja Mukkulan kartanosta sivustolle ja lähtee kohti seuraavaa rastia, jonka hän itse asettaa. Se on Lahden urheilukeskuksessa. Kuvavihje, jossa näkyy myös Juson prätkä, lähtee nettiin paikan päältä. Korhonen tietää, että kesäisenä päivänä rasti ei kauan vanhene. Motoristit ovat nopeaa porukkaa.

- Kyllä luulisin, että jo rasti tänään vaihtuu. Joskus vaihtuu 10 rastia päivässä ja joskus vain yhden, Korhonen kertoo.