Viestiradalla saattaa saada jopa kuonoonsa

Porissa viikonloppuna juostavat SM-viestit ovat täynnä toimintaa. Vaikka laji saattaa vaikuttaa yksitoikkoiselta, on siinä enemmän dramatiikkaa kuin monessa muussa lajissa.

urheilu
Noormarkun Nopsan juoksijat Lauri Kohtamäki ja Matti Välimäki

Juoksija Lauri Kohtamäkeä jännittää. Viikonlopun SM-viestit ja 4x400 metriä haastavat miehen kokeilemaan rajojaan.

- Se on se ehkä kaikkeista pelottavin matka mitä elämässä tulee juostua, koska se on ainakin minulle kaikkein rankin matka. Tiedä sitten mikä siinä on, mutta se jännittää aina henkisesti eniten ja tuntuu fyysisesti pahalta, Kohtamäki kuvailee.

Joukkuekaveri Matti Välimäki osaa aavistaa syyn.

- Tuolla matkalla laatta lentää aika usein. Tottakai se pelottaa kun tietää että juoksee minuutin ja sitten oksettaa, Välimäki kuittaa.

Noormarkun Nopsan juoksijat pääsivät kisaamaan kotikonnuilla viimeksi viisi vuotta sitten Kalevan kisoissa Porissa. Nyt vuorossa on joukkueponnistus menestystä niittäneellä porukalla.

- Vuonna 2007 voitettiin ekan kerran ja sillä joukkueella voitettiinkin sitten neljä kertaa putkeen 4x400 viesti ja aika kovilla ajoilla. Me tehtiin muun muassa kautta aikojen toiseksi paras seurajoukkuetulos. Jopa maajoukkueet juoksee usein hiljempaa kuin mitä tämä meidän Nopsa-joukkue, Matti Välimäki sanoo.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Viestijuoksussa sattuu ja tapahtuu paljon enemmän kuin mitä äkkiseltään tulisi ajatelleeksi. Kapuloita putoilee, vieruskaveri tönii tai juoksija karkaa edelliseltä niin ettei kapula ehdi vaihtaa kantajaansa.

- Kun pääsin ensimmäistä kertaa juoksemaan viestijoukkueessa, lähdin liikkeelle niin innoissani ettei väsähtänyt kaveri saanut kiinni. Siinä saatiin sitten vaihtovirhe aikaan ja juoksin viivan yli ennen kuin kapula vaihtoi miestä, Lauri kohtamäki naurahtaa.

Myös Matti Välimäki on kokenut draama radalla.

- Muistan kun Turussa oli hallikisat. Rata oli 170 metriä eli todella lyhyt ja kaarteet juostaan lähes sivuttain. Siellä tuli niin järkyttävää tönimistä ja erään vastajoukkueen kaveri tuli aukomaan päätään ihan törkeästi kisan jälkeen. Se oli jo vetämässä turpaan mutta mun mielestäni se oli vain hieno tilanne, koska just tollasta pientä äksöniä tarvitaan, Välimäki hehkuttaa.