Tasa-arvovaltuutettu: Miesten käsilaukkuja ei saisi syrjiä

Ravintoloiden käytännöt miesten ja naisten laukkujen ravintolasaliin viemisen suhteen ovat yhä kirjavia. Joissakin miehen olkalaukku jää edelleen narikkaan, naisen ei. Monista ravitsemusliikkeistä kuitenkin väitetään, että sukupuolen sijaan laukun koko ratkaisee.

Kotimaa
Pariskunta kaupungilla.
Toni Pitkänen / Yle

Mies ja nainen astelevat samankokoisine olkalaukkuineen paikalliseen yökerhoon. Järjestyksenvalvoja, portsariksikin häntä kutsutaan, koputtaa miehen olkapäätä tuiman näköisenä.

- Tuo laukku on jätettävä narikkaan, järkkäri huomauttaa.

Naisen käsilaukusta järjestyksenvalvoja ei sano mitään. Otetaanpa arkena soitto tasa-arvovaltuutetun toimistoon. Sieltä kerrotaan, että en ole ensimmäinen aiheen tiimoilta yhteyttä ottanut kansalainen.

- Yhteydenottoja tulee silloin tällöin. Miehet ovat kiinnittäneet huomiota, että joissain ravintoloissa heille on erilaiset säännöt laukkujen ravintolasaliin viemisessä, kertoo ylitarkastaja Minna Lundell-Kiuru tasa-arvovaltuutetun toimistosta.

Tasa-arvovaltuutettu on antanut laukkujen suhteen oman linjauksensa. Vaikka ravintoloilla on muutoin oikeus rajoittaa asiakkaiden laukkujen viemistä ravintolatiloihin turvallisuus -ja järjestyksenpidollisista syistä, niin laukkuasiassa vallitsee tasa-arvo.

- Sääntöjen on kohdistuttava miehiin ja naisiin tasa-arvoisella tavalla. Miesten on sallittava pitää mukanansa vastaavankokoisia laukkuja kuin naisten, Lundell-Kiuru muistuttaa.

Meillä on teroitettu portsareille, että eroa miesten ja naisten välille ei saa tehdä

Hannu Voutilainen

Veteen piirretty viiva

Kuopiolaisen Henry´s Pubin ravintolapäällikkö Hannu Voutilaisen mukaan Henry´s Pubissa on samat säännöt miehille ja naisille.

- Laukun koko ratkaisee. Se on kuitenkin veteen piirretty viiva, missä kokoraja menee. Jos alkaa olla laukkuja, joihin mahtuu sixpack kaljaa ja puukkoja, niin kyllä ne kehotetaan jättämään narikkaan, Voutilainen linjaa.

Voutilainen näkee myös, että ravintoloiden käytännöt ovat yhä kirjavia.

- Olen kuullut, että tämmöistä on ja että niistä on tehty valituksia tasa-arvovaltuutetulle. Meillä on kuitenkin teroitettu portsareille, että eroa miesten ja naisten välille ei saa tehdä, Voutilainen kertoo.

Kuopiossa neljää ravintolaa pyörittävän Rengasravintolat Oy:n toimitusjohtaja Mika Hämäläinen vahvistaa, että Henry´s Pubin lisäksi myös Ale Pubissa, Albatrossissa ja Night Club Passionissa miehille ja naisille on laukkujen suhteen samat säännöt.

Kulttuuri on muuttunut

Ylitarkastaja Minna Lundell-Kiuru uskoo myös, että ravintoloilla on erilaisia käytäntöjä laukkujen suhteen. Hänen mukaansa suurin osa kohtelee kuitenkin miehiä ja naisia tasa-arvoisesti.

- Kulttuuriseikat ovat muuttuneet ja ehkä ennen on ajateltu, että naisilla on mukanaan sellaisia tavaroita, joita heidän on voitava pitää mukanansa, Lundell-Kiuru pohtii.

Sellaista ravintoloitsijaa, joka myöntäisi, että säännöt ovat miehille ja naisille erilaiset, ei onnistuttu tätä juttua varten tavoittamaan.

Totuus piilee kuitenkin jossain välimaastossa. Sen tietävät kaikki ne miehet, jotka ovat joutuneet jättämään laukun ravintolassa narikkaan ja samassa seurassa saapunut nainen ei.