1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luomuruoka

Rokkirokkaa luomuna tai lihalla

Ilosaarirock vaatii kunnon muonituksen, jos aikoo jaksaa useamman päivän bändien parissa. Takavuosien yltiöetnosta tarjonnasta on tultu takaisin kohti kotoisempaa lautasen täytettä, ottaja löytyy niin rokkirokalle kuin tiukemmin maustetulle paellallekin.

Kuva: Sari Jormanainen / Yle

Kesätapahtumissa koetteilla on muonittajien taitojen lisäksi myös kokkien mielikuvitus. Festariruokaa syntyy joka lähtöön paistetuista muikuista kebabeihin ja makkaraperunoista täytettyihin voileipiin.

- Jostain 80-luvulta lähtien kesätapahtumien ruokatarjonta alkoi selvästi kansainvälistyä, kun ihmiset matkustivat maailmalla enemmän, ja vaikutteet kantautuivat tänne Pohjolaankin. Välillä tuntui, ettei festareilta ja kesäjuhlilta kotimaista syötävää löydä lainkaan, pohtii joensuulainen kokki Tarmo Wasenius.

Nyt kotimaistakin saa. Lähiruokaa ja luomua osataan jopa kysyä, ja niitä molempia Joensuun toriltakin löytyy.

- Perusasiat toimii aina. Hernekeitto on kätevää kesäruokaa, ja rokkikansalle tätä tarjotaan sekä luomuna, että sianlihalla varustettuna. Laittelin keitot porisemaan aamuneljältä, ja näistä tehdään nimenomaan keittoa, ei puuroa, Tarmo Wasenius kertoo.

Paikalle saapuu ruoka-annoksen kyselijä, joka harmistuu kuullessaan että tarjolla on hernekeittoa. Kun selviää, että keittoa saa myös ilman lihaa, löytyy lautaselle nopeasti ottaja.

- Luomurokassa kaikki on luomua; herneet, porkkanat ja kasvisliemi. Lihaisampaan versioon ei luomupossua löytynyt, sitä on vaikea saada, Wasenius pahoittelee.

Apukokki hämmentää nuoruuden innolla

Waseniuksen kaveriksi torille oli halunnut lähteä myös lapsenlapsi. Tyttärenpoika Oiva oli pestistä niin otettu, että uni karisi silmistä jo aikaisin aamulla, eikä pikkukokki laskenut ukkia yksin liikkeelle lainkaan.

- Oiva sytytteli tulet kenttäkeittiön tulipesiin ja hoitaa rokkirokan hämmentelyä sen verran kun haluaa ja jaksaa. Meillä on tällainen high-tec-vampain mallia Ruotsin armeija, jolla rokkirokat syntyvät. Kenttäkeittiössä on kaksi tulipesää, kaksi keittioastiaa, ja edessä kaksi eri vesiastiaa, joten kuumaa vettä saadaan tarpeen mukaan, Wasenius kertoo.

Rokkirokka syntyy vaikkapa näin:

500 grammaa herneitä, kolme litraa vettä, liha- tai kasvislientä, musta- ja maustepippuria, suolaa, ja hieman tuoreita laakerinlehtiä. Herneet liotetaan yön yli ennen keittämistä. Lihaa sopii lisätä syöjien maun mukaan.

Massatapahtumien muonitus on oma taiteenlajinsa, jossa kokemus on paras apu. Tarmo Wasenius vinkkaa, että tuotetta olisi hyvä pystyä vaihtamaan sään ja vuorokauden ajan mukaan.

- En minä ainakaan jaksa tehdä koko päivää samaa tuotetta, kyllä tästä kokkaamisesta pitää saada nauttiakin. Kun vaihtaa tarjottavaa, saa itsekin vaihtelua. On myös niin, että aamupäivällä menee paremmin kevyempi syötävä, illalle pitää löytyä tuhdimpaa tavaraa, Wasenius sanoo.

Yhtä ei vielä ole näkynyt. Hyvin toteutettu salaattipöytä voisi olla rokkikansallekin mieleinen eväs. Ehkä ensi vuonna?