1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. velkakriisit

Urpilainen: Vapaavuori taitaa pelata Espanjan joukkueessa

Valtiovarainministeri ennakoi, että Jan Vapaavuoren (kok.) lausunto voi tulla suomalaisille veronmaksajille kalliiksi. Urpilainen vaatii, että kokoomus selkiyttää nopeasti kantansa vakuuksiin.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.). Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) vaatii, että kokoomus selkiyttää kantansa vakuus-asiassa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) sanoi aamun Helsingin Sanomissa, ettei Suomen ole järkevää vaatia vakuuksia Espanjalta.

Minusta tuo Jan Vapaavuoren lausunto osoitti, että hän taitaa nyt pelata tässä Espanjan joukkueessa ja se voi kyllä tulla suomalaisille veronmaksajille kalliiksi.

Jutta Urpilainen

Urpilaisen mukaan lausunto oli hyvin vakava ja se tuli mahdollisimman huonoon aikaan.

- Minusta tuo Jan Vapaavuoren lausunto osoitti, että hän taitaa nyt pelata tässä Espanjan joukkueessa, ja se voi kyllä tulla suomalaisille veronmaksajille kalliiksi. Nimittäin nämä vakuusneuvottelut ovat nyt hyvin herkässä vaiheessa ja sen takia tämän kaltaiset lausunnot voivat myöskin vaikeuttaa näitä vakuusneuvotteluja ja ehkä myöskin heikentää Espanjalta saamaamme vakuusratkaisua, hän sanoi.

Vakuusasiassa puhutaan päivistä

Urpilaisen mukaan vakuusasiassa odotetaan ratkaisua muutamien päivien aikana. Jotta Espanja saisi ensimmäinen tukierän sovitusti heinäkuun aikana, pitää asia käsitellä Suomen eduskunnassa käytännössä ensi viikolla. Vakuuksista on sovittava ennen eduskuntakäsittelyä.

- Me ollaan edistytty mun mielestä hyvin näissä neuvotteluissa, meidän henki on ollut erittäin rakentava, Urpilainen sanoo.

Hän painottaa, että vakuuksia vaaditaan siksi, että niillä pyritään rajaamaan suomalaisten veronmaksajien riskit.

- Minä valtiovarainministerinä toimin tietenkin hallitusohjelman mukaisesti ja pyrin neuvottelemaan Suomelle mahdollisimman hyvät vakuudet, joilla myöskin suomalaisten etua ajetaan, Urpilainen sanoi.