Joulukuusenkasvattajan hikinen kesä

Toreilla myytävät kauniit joulukuuset eivät ole muotovalioita luontoäidin armosta. Tasamittaisten ja kartiomaisten koristepuiden ulkonäön takana on kuukausien työ.

Joulukuusenkasvattajan kesä on kiireinen. Tasaisissa riveissä seisovat kuuset ovat kasvaneet kesän aikana, ja nyt ne kaipaavat trimmausta. Vaaleanvihreä vuosikasvu on venynyt parhaimmillaan puolimetriseksi.

- Tämän kesän kosteus ja parin viikon takaiset lämpimät säät saivat kasvun kiihtymään, kuusiviljelijä Martti Luikku selittää pitkävartiset puutarhasakset kädessään.

Parin metrin korkuisiksi venähtäneitä joulukuusia on alettu trimmata jo silloin kun ne olivat vain metrin mittaisia. Joka puolelta tasainen ja tuuhea kuusi saadaan aikaan leikkaamalla.

- Tavoitteena on symmetrinen kartion muoto, Luikku kertoo ja napsauttaa saksilla vuosikasvusta puolet pois.

Kuuset työllistävät liki vuoden ympäri

Lähes kolmekymmentä vuotta joulukuusia kasvattanut Martti Luikku viettää kuusien parissa 9 kuukautta vuodesta. Suurin vuosittainen työ on kuusien leikkaaminen, joka on ajankohtaista kesällä.

Oikea aika leikata kuuset on silloin, kun kuuset eivät enää sinä kesänä kasva. Kasvukauden päättyminen on osittain arvailua.

- Pitäisi osata ennustaa tulevien viikkojen lämpösumma. Lämmin sää leikkaamisen jälkeen saa kuusen versomaan uudelleen, ja urakka on aloitettava alusta.

Luikku etenee kuusirivistössä ja rapsii saksilla vuosikasvustoa tottunein ottein. Työsarkaa on vielä paljon jäljellä.