Hyppää sisältöön

Aarteenetsinnän uusi tuleminen

Geokätköily liikuttaa tietokonekansaa. Perinteinen kartta on vaihtunut satelliittiteknologiaan.

Mysteeri odottaa ratkaisijaansa. Tuntien pähkäilyn ja puurtamisen jälkeen ongelma ratkeaa ja palkinnoksi lunastetaan koordinaatit.

- Kyllä tähän agenttimeininkiäkin vähän liittyy, myöntää aktiivisesti geokätköilyä harrastava Lari-Pekka Ruotsi.

 Imatralainen Lari-Pekka  on yhdessä vaimonsa Anne-Marin kanssa löytänyt kolmessa vuodessa yli 1600 kätköä 23 eri maasta.

- Tuttuihin turistikohteisiinkin on löytynyt aivan uusi tulokulma geokätköilyn myötä.

Geokätköjä on monen näköisiä ja kokoisia sekä helpommin ja vaikeammin löydettäviä. Pelkästään Etelä-Karjalassa kätköjä 1500 ja maailmanlaajuisesti aarteita on piilotettu n. 1, 8 miljoonaa.

Nörtit liikkeelle

Alunperin geokätköily kehitettiin tietokoneiden ääressä istuvan kansan liikuttamiseksi, mutta ajan myötä suosio on saavuttanut suuret massat.

Siinä kohtaa homma jurppii sataprosenttisesti

Lari-Pekka Ruotsi

Harrastuksen alkuun pääsee, kuinkas muuten, internetissä.

- Kun verkossa on rekisteröidytty geokätköilijäksi, niin sen jälkeen jokainen on villi ja vapaa etsimään aarretta koordinaattien mukaan Suomen luonnosta, opastaa Ruotsi.

Itse kätkö on monesti arkinen muoviastia tai pieni puulaatikko, jonka sisältö on kuitenkin koko harrastuksen ydin.

- Kaikissa kätköissä oleellisin asia on lokikirja, jonka merkinnän pitää täsmätä internetin tietojen kanssa. Vihkoseen merkitään myös tietenkin kätkö löydetyksi, kertoo Ruotsi.

Haastetta geokätköilyssä riittää kokeneemmallekin harrastajalle ja Ruotsikin on joutunut toteamaan kätkön vahvemmaksi useaan otteeseen.

- Satakunta kätköä on jäänyt löytymättä ja silloin on vain nöyränä kirjattava nettiin kirjaimet DNF eli did not find. Siinä kohtaa homma jurppii sataprosenttisesti, mutta sehän toki kuuluu harrastukseen, sanoo Ruotsi.

.
.