Hyppää sisältöön

Vuokra-asunnon hankkiminen tänä vuonna ennätysvaikeaa

Varsinkin pienien vuokra-asuntojen tarjonta heikkenee elokuussa. Vaikein tilanne on pääkaupunkiseudulla, jossa opiskelijoita jouduttaneen syksyllä jälleen hätämajoittamaan.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Opiskelijoilla alkavat olla viimeiset hetket käsillä uuden asunnon löytämiseksi. Toistaiseksi vuokra-asuntoja on tarjolla kohtalaisesti, mutta heinäkuun loppua kohden hakijoiden määrä lisääntyy ja tarjonta heikkenee. Asunnonvälitysyhtiö Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan pienet asunnot ovat kaikkein halutuimpia.

- Pienien vuokra-asuntojen näytöissä käy paljon väkeä, eikä loppukesästä voida järjestää enää yleisiä näyttöjä. Paikalle saattaa tulla toistasataa ihmistä, eikä siinä ole järkeä kenenkään kannalta, Metsola sanoo.

Helsingin opiskelija-asuntotoimisto Hoasin toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi uskoo, että hakijamäärät nousevat tänä vuonna ennätyslukemiin.

- Pelkään että luku nousee kahdeksaan tuhanteen. Muistan, että vuonna 2006 hakijoita oli enimmillään 4 000, ja tänä vuonna hakijoita on jo nyt 6 500, Valkjärvi kertoo. 

Loppukesästä ei voida järjestää enää yleisiä näyttöjä. Paikalle saattaa tulla toistasataa ihmistä, eikä siinä ole järkeä kenenkään kannalta.

Timo Metsola

Ennätyslukuja selittää muun muassa se, että koulutuksen keskittäminen lisää samalta alueelta asuntoa etsivien määrää. Taloustilanteella on myös oma osansa pelissä. Epävakaassa tilanteessa vanhemmat eivät uskalla ostaa nuorille asuntoja ja vuokraaminen tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta.

Kaikkein suurin ruuhka kasaantuu elokuulle, ja vaikein tilanne on pääkaupunkiseudulla. Vähempään tyytymällä, avain omaan vuokra-asuntoon löytyy nopeammin. Timo Metsolan mukaan aikainen lintu nappaa madon, eikä viimeisille jää kuin rippeitä.

- Jos asunnonhaku jää aivan viime tippaan, eli elokuun loppuun, ja koulu alkaa syyskuussa, on tilanne vaikea. Silloin saattaa joutua ottamaan täysin itselleen sopimattoman asunnon ja maksamaan vielä ylihintaa, Metsola sanoo.

Asunnonvälittäjät arvioivat, että pahin ruuhka helpottuu loppusyksystä, jolloin asuntoja on taas paremmin tarjolla.