Sagalundin museoon siirretään kokonainen talo

Kemiössä sijiatsevan Sagalundin museon pihapiiri saa uuden kohteen, kun kokonainen 1800-luvun talo siirretään sinne. Talo puretaan osiin ja siirretään paikalleen kesän ja syksyn aikana. Arvokkaimmat aarteet ovat jo esillä museon kesänäyttelyssä.

kulttuuri
Projektin johtaja katsoo tapettikerroksia.
Projektin johtaja John Björkman ihailee tapettikerroksia.Minna Rosvall / Yle

Sagalundin museoon siirrettävän talon rippeet löytyvät yhä lähistöltä Pedersån kylältä. Siellä Sagalundiin siirrettävä Fallan talo on sijainnut tiettävästi 1800-luvulta saakka. Talosta on jäljellä enää hirsikehikko, kattotuolit ja lattia. Suomessa kokonaisten museotalojen siirto on nykyään harvinaista.

- Suomessa taloja siirrellään lähinnä Pohjanmaalla. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ulkoilmamuseot jatkuvasti siirtelevät rakennuksia, kertoo projektin johtaja John Björkman.

Vanha maalaistalo osittain purettuna
Vanha maalaistalo siirretään museoon pala palalta.Minna Rosvall / Yle

Hienoja tapetteja ja upea kattomaalaus

Historiantutkijalle talo on aarreaitta. Salista löytyy useita tapettikerroksia - vanhimmat 1870-luvulta.

- Vanhan kerroksen päälle on laitettu jossakin vaiheessa varmaan vuosisadan vaihteessa siitten on pinkopahvikerros. Siinä päällä on 1900-luvun alun jugendkuvio. Siinä on kukkasia ja sitten näköjään on sen päälle laitettu vielä tapetti, joka on varmaan jostakin 40-luvulta, esittelee Björkman.

Salin kattomaalaus restauroidaan.
Salin kattomaalaus restauroidaan.Minna Rosvall / Yle

Osa aarteista on siiretty jo Sagalundin museon kesänäyttelyyn. Arvokkain löytö eli vintiltä löytynyt kattomaalaus odottaa restaurointia.

- Olemme pystyneet löytämään jopa tapetin tekijän, sillä hän teki vastaavia tuohon aikaan täällä saaristossa enemmänkin.

Talossa vierailija voi sytyttää vaikka kaakeliuunin

Talo on rakennettu 1800-luvulla ja siinä on asuttu viimeksi 1980-luvun puolivälissä. Tarkoitus on tehdä siitä kohde, jossa vieraat voivat eläytyä aikakauteen.

Nykyajan yleisö vaatii vähän enemmän museolta kuin vaan sen, että kävellään ja katsellaan.

John Björkman, projektin johtaja

- Nykyajan yleisö vaatii vähän enemmän museolta kuin vaan sen, että kävellään ja katsellaan. Se antaa paremman kuvan entisajan elämästä, jos itse saa osallistua niihin aktiviteetteihin ja niihin toimintoihin, mitkä siinä rakennuksessa aikanaan on harjoitettu. Tästä tulee rakennus, jossa kaikkeen saa koskea, suunnittelee Björkman.

Museon väki toivoo, että heidän taloprojektinsa kannustaa myös muita.

- Me toivotaan,että tämä auttaisi ihmisiä näkemään uudessa arvossa näitä vanhoja tiloja ja torppia ja että ihmiset ehkä innostuisivat vähän kunnostamaan niitä.

Vastaava mestari jätti eläkepäivät talon vuoksi

Koska museotalojen siirtely on harvinaista, myös siirtoihin erikoistuneita ammattilaisia oli vaikeaa löytää. Tämän kohteen vastaavalle mestarille Åke Stenmanille purkuhommat ovat tuttuja, mutta siirtourakka on ensimmäinen.

Miehet katsovat siirrettävän talon hirsiä.
John Björkman ja vastaava mestari Åke Stenman laskevat hirsiä.Minna Rosvall / Yle

- Oli yllättävää, miten hyvässä kunnossa talo oli. Saimme paljon tavaraa talteen -paitsi tietenkin eristysaineita, joita saatiin pois imuauton avulla. Tämä oli niin kiinnostava projekti, että päätin lähteä mukaan, vaikka olen jo eläkkeellä. Olen kyllä purkanut paljon taloja, mutta tämä on ensimmäinen kohde, jossa talo rakennetaan uudelleen, naurahtaa Stenman.