Laos ilmoitti kiistellyn patohankkeen siirtämisestä - Suomi rahoittanut selvityksiä

Laos on ilmoittanut virallisesti kiistellyn Xayaburin patohankkeen lykkäämisestä. Suomen rahoittamassa selvityksessä suositeltiin aikaisemmin hankkeen keskeyttämistä. Myös Kaakkois-Aasiassa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton vaati perjantaina lisäselvityksiä ympäristöä uhkaavasta padosta.

Ulkomaat

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Laos on vahvistanut virallisesti, että kiistanalainen Xayaburin patohanke on keskeytetty. Mekongjoen alajuoksulle suunniteltua hanketta siirrettiin jo viime vuonna eteenpäin, mutta Laosin hallitus ilmoitti asiasta nyt virallisesti ensimmäistä kertaa.

- Laosin hallitus on päättynyt siirtää hanketta koska tarvitsemme lisää selvityksiä, ulkoministeri Thongloun Sisoulith sanoi Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön ASEANin kokouksessa Kambodžassa.

Ympäristöjärjestöt ja naapurimaat ovat vaatineet padosta lisäselvityksiä koska sen pelätään vahingoittavan Mekongjoen alajuoksun luontoa ja kalastoa sekä vievän miljoonien ihmisten elinkeinon. Patoa vastustava Vietnam on ilmoittanut olevansa tyytyväinen Laosin päätöksestä. Myös Kambodža on vastustanut hanketta.

ASEAN-maiden kokouksessa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton otti patohankkeeseen perjantaina kantaa ja vaati lisää ympäristöarvioita. Clinton sanoi, että Yhdysvallat on valmis auttamaan kartoitusten rahoittamisessa.

Suomi rahoittanut ympäristöselvityksiä

Suomi on osallistunut Xayaburin patohankkeen ympäristövaikutustan arviointiin muun muassa rahoittamalla raporttia, jossa suositeltiin Mekongjoen alajuoksun patohankkeiden jäädyttämistä. Mekongjokikomissiossa Suomi on ollut suurimpia rahoittajia.

Muutenkin Suomi on ollut patohankkeen yhteydessä esillä. Yle Uutiset kertoi viime kesänä, että suomalainen konsulttiyhtiö Pöyry on tehnyt arviota padosta Laosin hallitukselle. Vuosi sitten padon rakentaminen näytti etenevän, kun Laosin väitettiin ilmoittaneen rakennuttajalle, ettei hankkeen tiellä olisi enää esteitä.

Lähes 5000 kilometriä pitkän Mekongjoen alajuoksulla ei joen pääuomaan ole toistaiseksi rakennettu patoja. Mekongin alueella asuu noin 60 miljoonaa ihmistä.

Vaikka Laosilla on päätäntävalta Xayaburin padon rakentamisesta, on kysymys pitkälti thaimaalaisesta hankkeesta. Yli kolmen miljardin euron investoinnit tulevat pääosin Thaimaasta ja valtaosa padon tuottamasta energiasta menisi Thaimaan tarpeisiin. Laos puolestaan hamuaa padosta energiatuloja.